Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0302

Utjecaj hranidbe na kvalitetu kolostruma i mlijeka preživača

Ewa Pecka-Kiełb ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Biostructure and Animal Physiology, Norwida 31, 50-375 Wroclaw, Poland
Andrzej Zachwieja ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Cattle Breeding and Milk Production, Chełmońskiego 38c, 51-630 Wroclaw, Poland
Edyta Wojtas ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Cattle Breeding and Milk Production, Chełmońskiego 38c, 51-630 Wroclaw, Poland
Wojciech Zawadzki ; Wroclaw University of Environmental and Life Sciences, Department of Biostructure and Animal Physiology, Norwida 31, 50-375 Wroclaw, Poland


Puni tekst: engleski pdf 271 Kb

str. 169-181

preuzimanja: 2.216

citiraj


Sažetak

Sastav i svojstva sekreta mliječnih žlijezda sisavaca pod utjecajem su brojnih genetskih utjecaja i utjecaja okoliša. Vrsta i kvaliteta krmiva i dodataka krmnim smjesama određuju svojstva i kvalitetu proizvoda životinjskog podrijetla. S aspekta kvalitete i kvantitete željeni učinci mogu se postići samo ukoliko omjeri sastojaka u krmivu potpuno odgovaraju potrebama životinje. Nedostatna opskrba potrebnim nutrijentima utječe na sastav i kolostruma i mlijeka, te umanjuje njihovu proizvodnju, što konačno utječe na zdravstveno stanje životinje a time i na sigurnost hrane. Mlijeko i mliječni proizvodi smatraju se funkcionalnom hranom ne samo zbog visoke nutritivne vrijednosti, već i zbog povoljnih zdravstvenih učinaka na ljudski organizam. U današnje doba postoji niz inicijativa s ciljem proizvodnje tzv. zdrave hrane, primjenom posebno osmišljene hranidbe životinja, što prije svega podrazumijeva obogaćivanje hrane biološki aktivnim sastojcima. Kako bi se dobila dobra fizikalno-kemijska svojstva kolostruma i mlijeka preživača, nužno je koristiti visokokvalitetna krmiva kojima se zadovoljavaju potrebe životinje za proteinima i energijom, dok omjeri mineralnih tvari i vitamina moraju biti uravnoteženi. Također je važno koristiti dodatke za povećanje energetskog unosa u mliječnih krava. Osim toga, važno je postići mikrofloru buraga koja će omogućiti snižavanje emisije metana, kao i postizanje odgovarajućeg sastava masnih kiselina u mlijeku. Ovaj rad bavi se fizikalno-kemijskim svojstvima kravljeg, kozjeg i ovčjeg kolostruma i mlijeka, kao i utjecajem hranidbe na kvalitetu sekreta mliječnih žlijezda preživača.

Ključne riječi

hranidba; kolostrum; mlijeko; preživači

Hrčak ID:

202292

URI

https://hrcak.srce.hr/202292

Datum izdavanja:

28.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.030 *