Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Kakvoća i otkup mlijeka u Sloveniji

Marjan Janžeković ; Poljoprivredni fakultet, Maribor, Slovenija
Maksimiljan Brus
Lidija Mužerlin


Puni tekst: engleski pdf 338 Kb

str. 275-288

preuzimanja: 888

citiraj


Sažetak

Proizvodnja mlijeka predstavlja mogućnost stjecanja mjesečnog dohotka i time osigurava socijalnu sigurnost mnogim seoskim gospodarstvima. U Sloveniji su na snazi europski propisi o kakvoći otkupljenog mlijeka i odnose se na higijensku kakvoću mlijeka te broj somatskih stanica. Otkupna cijena mlijeka ovisi i o postotku proteina i masnoće. Cilj rada bio je ustanoviti odgovara li kakvoća otkupljenog mlijeka aktualnim propisima u Sloveniji (SLO). Istraživana je kvaliteta otkupljenog mlijeka na području Kmetijske zadruge Šentjur (KZŠ) i cjelokupnom području Slovenije (SLO). Analizirani su bakteriološki podaci u pojedinim razredima kakvoće, podaci o ukupnom broju somatskih stanica te podaci o udjelu masti i proteina. U statističku obradu podataka uključeno je 36 mjesečnih obračuna. Utvrđeno je, da se otkupljeno mlijeko istraživanih područja ne razlikuje u bitnim elementima kakvoće.

Ključne riječi

govedo; kvaliteta mlijeka; mast; proteini; mikroorganizmi; somatske stanice

Hrčak ID:

19097

URI

https://hrcak.srce.hr/19097

Datum izdavanja:

29.12.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.034 *