hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Kakvoća i otkup mlijeka u Sloveniji

Marjan Janžeković ; Poljoprivredni fakultet, Maribor, Slovenija
Maksimiljan Brus
Lidija Mužerlin

Puni tekst: engleski, pdf (338 KB) str. 275-288 preuzimanja: 767* citiraj
APA 6th Edition
Janžeković, M., Brus, M. i Mužerlin, L. (2007). Quality and delivery of milk in Slovenia. Mljekarstvo, 57 (4), 275-288. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/19097
MLA 8th Edition
Janžeković, Marjan, et al. "Quality and delivery of milk in Slovenia." Mljekarstvo, vol. 57, br. 4, 2007, str. 275-288. https://hrcak.srce.hr/19097. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Janžeković, Marjan, Maksimiljan Brus i Lidija Mužerlin. "Quality and delivery of milk in Slovenia." Mljekarstvo 57, br. 4 (2007): 275-288. https://hrcak.srce.hr/19097
Harvard
Janžeković, M., Brus, M., i Mužerlin, L. (2007). 'Quality and delivery of milk in Slovenia', Mljekarstvo, 57(4), str. 275-288. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/19097 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Janžeković M, Brus M, Mužerlin L. Quality and delivery of milk in Slovenia. Mljekarstvo [Internet]. 2007 [pristupljeno 04.12.2021.];57(4):275-288. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/19097
IEEE
M. Janžeković, M. Brus i L. Mužerlin, "Quality and delivery of milk in Slovenia", Mljekarstvo, vol.57, br. 4, str. 275-288, 2007. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/19097. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Proizvodnja mlijeka predstavlja mogućnost stjecanja mjesečnog dohotka i time osigurava socijalnu sigurnost mnogim seoskim gospodarstvima. U Sloveniji su na snazi europski propisi o kakvoći otkupljenog mlijeka i odnose se na higijensku kakvoću mlijeka te broj somatskih stanica. Otkupna cijena mlijeka ovisi i o postotku proteina i masnoće. Cilj rada bio je ustanoviti odgovara li kakvoća otkupljenog mlijeka aktualnim propisima u Sloveniji (SLO). Istraživana je kvaliteta otkupljenog mlijeka na području Kmetijske zadruge Šentjur (KZŠ) i cjelokupnom području Slovenije (SLO). Analizirani su bakteriološki podaci u pojedinim razredima kakvoće, podaci o ukupnom broju somatskih stanica te podaci o udjelu masti i proteina. U statističku obradu podataka uključeno je 36 mjesečnih obračuna. Utvrđeno je, da se otkupljeno mlijeko istraživanih područja ne razlikuje u bitnim elementima kakvoće.

Ključne riječi
govedo; kvaliteta mlijeka; mast; proteini; mikroorganizmi; somatske stanice

Hrčak ID: 19097

URI
https://hrcak.srce.hr/19097

[engleski]

Posjeta: 1.508 *