Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Valorizacija otpadnih voda prerade maslina

Stanka Zrnčević orcid id orcid.org/0000-0002-8984-5944 ; Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 505 Kb

str. 75-90

preuzimanja: 599

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 505 Kb

str. 75-90

preuzimanja: 295

citiraj


Sažetak

Kompleksnost sastava te dokazana toksičnost otpadnih voda prerade maslina (eng. Olive Oil Mill Wastewater - OOMW) predstavlja veliku opasnost za sve sastavnice okoliša. Zbrinjavanje takvih voda vrlo je specifično i složeno te redovito zahtijeva kombinaciju različitih postupaka obrade, što ima za posljedicu značajan financijski trošak. Međutim, uporabom odgovarajuće tehnologije otpadnu vodu iz prerade maslina moguće je konvertirati u produkte visoke dodane vrijednosti, te je na taj način učiniti manje toksičnom i lakše obradivom. Rad sumarizira nova saznanja o valorizaciji OOMW-a s više od 95 referenci koje mogu poslužiti kao osnova za daljnja istraživanja u tom području te moguću komercijalnu primjenu. Prikazana su dva glavna pristupa valorizaciji otpadne vode i to: izdvajanje biološki aktivnih spojeva iz OOMW-a te procesi biokonverzije tvari prisutnih u otpadnoj vodi u visokovrijedne spojeve. Recikliranje „otpadnih“ tvari iz procesa prerade maslina u skladu je s globalnom tendencijom očuvanja okoliša i pretvaranja otpada u korisne produkte koji mogu naći svoju primjenu u poljoprivredi, kemijskoj, tekstilnoj, farmaceutskoj i prehrambenoj industriji.

Ključne riječi

OOMW; toksični učinci; valorizacija; izdvajanje; biokonverzija

Hrčak ID:

203275

URI

https://hrcak.srce.hr/203275

Datum izdavanja:

29.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.713 *