Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390

Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije

Joanna Berlowska ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Weronika Cieciura-Włoch ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Halina Kalinowska ; Institute of Technical Biochemistry, Lodz University of Technology, Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Lodz, Poland
Dorota Kregiel ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Sebastian Borowski ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Ewelina Pawlikowska ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Michał Binczarski ; Institute of General and Ecological Chemistry, Lodz University of Technology, Zeromskiego 116, PL-90-924 Lodz, Poland
Izabela Witonska ; Institute of General and Ecological Chemistry, Lodz University of Technology, Zeromskiego 116, PL-90-924 Lodz, Poland


Puni tekst: hrvatski pdf 345 Kb

str. 188-196

preuzimanja: 132

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 345 Kb

str. 188-196

preuzimanja: 287

citiraj


Sažetak

U radu je ispitana učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline tehnikama odvojene hidrolize i fermentacije, te istodobne saharifikacije i fermentacije pulpe šećerne trske, nusprodukta proizvodnje šećera. Pulpa šećerne trske hidrolizirana je s pomoću pet komercijalnih enzima, te je proveden niz pokusa na tresilici s pet odabranih sojeva bakterija mliječno-kiselog vrenja. Postignuti su različiti prinosi ukupnih reducirajućih šećera, ovisno o aktivnosti enzima prilikom razgradnje glavnih sastojaka pulpe. Najveći prinos nakon hidrolize i najmanji talog dobiveni su primjenom mješavine komercijalnih enzima Viscozyme® i Ultraflo® Max u omjeru 1:1. U postupku odvojene hidrolize i fermentacije bakterije mliječno-kiselog vrenja iskoristile su samo dio ugljikohidrata oslobođenih enzimskom hidrolizom za rast. U postupku se istodobne saharifikacije i fermentacije pri maloj dozi enzima smanjila akumulacija šećera. Smanjila se i opasnost od kataboličke represije ugljikom. Dobiveni rezultati pokazuju da je istodobna saharifikacija i fermentacija bolja od tehnike odvojene hidrolize i fermentacije, između ostalog i zbog manjih troškova i većeg prinosa. Prinos mliječne kiseline dobiven istodobnom saharifikacijom i fermentacijom (oko 30 g/L) bio je 80-90 % veći nego onaj dobiven odvojenom hidrolizom i fermentacijom.

Ključne riječi

pulpa šećerne trske; enzimska hidroliza; mliječna kiselina

Hrčak ID:

203443

URI

https://hrcak.srce.hr/203443

Datum izdavanja:

29.6.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.200 *