hrcak mascot   Srce   HID

Food Technology and Biotechnology, Vol.56 No.2 Lipanj 2018.

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390

Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije

Joanna Berlowska ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Weronika Cieciura-Włoch ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Halina Kalinowska ; Institute of Technical Biochemistry, Lodz University of Technology, Stefanowskiego 4/10, PL-90-924 Lodz, Poland
Dorota Kregiel ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Sebastian Borowski ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Ewelina Pawlikowska ; Institute of Fermentation Technology and Microbiology, Lodz University of Technology, Wolczanska 171/173, PL-90-924 Lodz, Poland
Michał Binczarski ; Institute of General and Ecological Chemistry, Lodz University of Technology, Zeromskiego 116, PL-90-924 Lodz, Poland
Izabela Witonska ; Institute of General and Ecological Chemistry, Lodz University of Technology, Zeromskiego 116, PL-90-924 Lodz, Poland

Puni tekst: hrvatski, pdf (345 KB) str. 188-196 preuzimanja: 0* citiraj
APA 6th Edition
Berlowska, J., Cieciura-Włoch, W., Kalinowska, H., Kregiel, D., Borowski, S., Pawlikowska, E., ... Witonska, I. (2018). Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije. Food Technology and Biotechnology, 56 (2), 188-196. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
MLA 8th Edition
Berlowska, Joanna, et al. "Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije." Food Technology and Biotechnology, vol. 56, br. 2, 2018, str. 188-196. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390. Citirano 21.07.2018.
Chicago 17th Edition
Berlowska, Joanna, Weronika Cieciura-Włoch, Halina Kalinowska, Dorota Kregiel, Sebastian Borowski, Ewelina Pawlikowska, Michał Binczarski i Izabela Witonska. "Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije." Food Technology and Biotechnology 56, br. 2 (2018): 188-196. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
Harvard
Berlowska, J., et al. (2018). 'Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije', Food Technology and Biotechnology, 56(2), str. 188-196. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
Vancouver
Berlowska J, Cieciura-Włoch W, Kalinowska H, Kregiel D, Borowski S, Pawlikowska E i sur. Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 29.06.2018. [pristupljeno 21.07.2018.];56(2):188-196. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
IEEE
J. Berlowska, et al., "Ispitivanje enzimske razgradnje pulpe šećerne trske za proizvodnju mliječne kiseline usporedbom metode istodobne saharifikacije i fermentacije s tehnikom odvojene hidrolize i fermentacije", Food Technology and Biotechnology, vol.56, br. 2, str. 188-196, Srpanj 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
Puni tekst: engleski, pdf (345 KB) str. 188-196 preuzimanja: 0* citiraj
APA 6th Edition
Berlowska, J., Cieciura-Włoch, W., Kalinowska, H., Kregiel, D., Borowski, S., Pawlikowska, E., ... Witonska, I. (2018). Enzymatic Conversion of Sugar Beet Pulp: A Comparison of Simultaneous Saccharification and Fermentation and Separate Hydrolysis and Fermentation for Lactic Acid Production. Food Technology and Biotechnology, 56 (2), 188-196. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
MLA 8th Edition
Berlowska, Joanna, et al. "Enzymatic Conversion of Sugar Beet Pulp: A Comparison of Simultaneous Saccharification and Fermentation and Separate Hydrolysis and Fermentation for Lactic Acid Production." Food Technology and Biotechnology, vol. 56, br. 2, 2018, str. 188-196. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390. Citirano 21.07.2018.
Chicago 17th Edition
Berlowska, Joanna, Weronika Cieciura-Włoch, Halina Kalinowska, Dorota Kregiel, Sebastian Borowski, Ewelina Pawlikowska, Michał Binczarski i Izabela Witonska. "Enzymatic Conversion of Sugar Beet Pulp: A Comparison of Simultaneous Saccharification and Fermentation and Separate Hydrolysis and Fermentation for Lactic Acid Production." Food Technology and Biotechnology 56, br. 2 (2018): 188-196. https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
Harvard
Berlowska, J., et al. (2018). 'Enzymatic Conversion of Sugar Beet Pulp: A Comparison of Simultaneous Saccharification and Fermentation and Separate Hydrolysis and Fermentation for Lactic Acid Production', Food Technology and Biotechnology, 56(2), str. 188-196. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
Vancouver
Berlowska J, Cieciura-Włoch W, Kalinowska H, Kregiel D, Borowski S, Pawlikowska E i sur. Enzymatic Conversion of Sugar Beet Pulp: A Comparison of Simultaneous Saccharification and Fermentation and Separate Hydrolysis and Fermentation for Lactic Acid Production. Food Technology and Biotechnology [Internet]. 29.06.2018. [pristupljeno 21.07.2018.];56(2):188-196. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390
IEEE
J. Berlowska, et al., "Enzymatic Conversion of Sugar Beet Pulp: A Comparison of Simultaneous Saccharification and Fermentation and Separate Hydrolysis and Fermentation for Lactic Acid Production", Food Technology and Biotechnology, vol.56, br. 2, str. 188-196, Srpanj 2018. [Online]. doi: https://doi.org/10.17113/ftb.56.02.18.5390

Sažetak
U radu je ispitana učinkovitost proizvodnje mliječne kiseline tehnikama odvojene hidrolize i fermentacije, te istodobne saharifikacije i fermentacije pulpe šećerne trske, nusprodukta proizvodnje šećera. Pulpa šećerne trske hidrolizirana je s pomoću pet komercijalnih enzima, te je proveden niz pokusa na tresilici s pet odabranih sojeva bakterija mliječno-kiselog vrenja. Postignuti su različiti prinosi ukupnih reducirajućih šećera, ovisno o aktivnosti enzima prilikom razgradnje glavnih sastojaka pulpe. Najveći prinos nakon hidrolize i najmanji talog dobiveni su primjenom mješavine komercijalnih enzima Viscozyme® i Ultraflo® Max u omjeru 1:1. U postupku odvojene hidrolize i fermentacije bakterije mliječno-kiselog vrenja iskoristile su samo dio ugljikohidrata oslobođenih enzimskom hidrolizom za rast. U postupku se istodobne saharifikacije i fermentacije pri maloj dozi enzima smanjila akumulacija šećera. Smanjila se i opasnost od kataboličke represije ugljikom. Dobiveni rezultati pokazuju da je istodobna saharifikacija i fermentacija bolja od tehnike odvojene hidrolize i fermentacije, između ostalog i zbog manjih troškova i većeg prinosa. Prinos mliječne kiseline dobiven istodobnom saharifikacijom i fermentacijom (oko 30 g/L) bio je 80-90 % veći nego onaj dobiven odvojenom hidrolizom i fermentacijom.

Ključne riječi
pulpa šećerne trske; enzimska hidroliza; mliječna kiselina

Projekti
National Centre for Research and Development of Poland / PBS1/A8/13/2012 - -

Hrčak ID: 203443

URI
https://hrcak.srce.hr/203443

[engleski]

Posjeta: 0 *