Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/m.20.4.1

Detekcija histamina u uzorcima konzervirane i svježe ribe

Iman Kriještorac orcid id orcid.org/0000-0001-7619-3417 ; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Naida Kapo orcid id orcid.org/0000-0001-5488-1307 ; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Ahmed Smajlović orcid id orcid.org/0000-0003-3740-954X ; Veterinariski fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina


Puni tekst: hrvatski pdf 3.276 Kb

str. 325-330

preuzimanja: 895

citiraj


Sažetak

Histamin (eng. scombrotoxin) nastaje djelovanjem enzima histidin dekarboksilaza, koju proizvode različite bakterije, na aminokiselinu histidin, a otrovanje ljudi se javlja kao rezultat konzumacije hrane s visokom koncentracijom histamina. Komercijalni uzorci konzervirane i svježe ribe analizirani su na prisustvo i količinu histamina ELISA metodom. Dobiveni rezultati potvrđuju potrebu za stalnom kontrolom prisustva histamina u namirnicama koje su bogate proteinima (riba, sir, mlijeko, meso) i vinu, čime se nastoji osigurati prevencija otrovanja ljudi.

Ključne riječi

histamin; riba; ELISA

Hrčak ID:

204222

URI

https://hrcak.srce.hr/204222

Datum izdavanja:

27.7.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.577 *