hrcak mascot   Srce   HID

Review article

Procjena zdravstvene ispravnosti poljoprivrednih kultura oplemenjenih genetičkim inženjerstvom - kako umanjiti nenamjerne učinke?

Srećko Jelenić

Fulltext: english, pdf (95 KB) pages 185-193 downloads: 1.441* cite
APA 6th Edition
Jelenić, S. (2005). Food Safety Evaluation of Crops Produced Through Genetic Engineering - How to Reduce Unintended Effects?. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56 (2), 185-193. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/148
MLA 8th Edition
Jelenić, Srećko. "Food Safety Evaluation of Crops Produced Through Genetic Engineering - How to Reduce Unintended Effects?." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 56, no. 2, 2005, pp. 185-193. https://hrcak.srce.hr/148. Accessed 11 Apr. 2021.
Chicago 17th Edition
Jelenić, Srećko. "Food Safety Evaluation of Crops Produced Through Genetic Engineering - How to Reduce Unintended Effects?." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 56, no. 2 (2005): 185-193. https://hrcak.srce.hr/148
Harvard
Jelenić, S. (2005). 'Food Safety Evaluation of Crops Produced Through Genetic Engineering - How to Reduce Unintended Effects?', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 56(2), pp. 185-193. Available at: https://hrcak.srce.hr/148 (Accessed 11 April 2021)
Vancouver
Jelenić S. Food Safety Evaluation of Crops Produced Through Genetic Engineering - How to Reduce Unintended Effects?. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2005 [cited 2021 April 11];56(2):185-193. Available from: https://hrcak.srce.hr/148
IEEE
S. Jelenić, "Food Safety Evaluation of Crops Produced Through Genetic Engineering - How to Reduce Unintended Effects?", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.56, no. 2, pp. 185-193, 2005. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/148. [Accessed: 11 April 2021]

Abstracts
Genetičko inženjerstvo primjenjuje se u oplemenjivanju poljoprivrednih kultura u posljednjih dvadeset godina. Temelji se uglavnom na ugradnji jednog ili dvaju novih gena u genom biljaka. Do danas je odobreno za uzgoj oko 70 sorta oplemenjenih tom tehnologijom. U usporedbi sa svim tehnologijama koje se primjenjuju u oplemenjivanju bilja, genetičkim inženjerstvom postižu se najpreciznije promjene u genetičkome materijalu. Međutim, tijekom primjene te tehnologije ne može se predvidjeti mjesto u genomu u koje će se ugraditi željeni gen. Zbog toga može doći do nenamjerne aktivacije ili inaktivacije određenih gena, a to može uzrokovati nepoželjne promjene, primjerice u alergološkim ili toksikološkim značajkama. Zato se prije komercijalizacije provode iscrpne kemijske, biokemijske i nutricionističke analize svake nove sorte oplemenjene tom tehnologijom. Budući da se nenamjerni učinci mogu predvidjeti u određenoj mjeri na temelju spoznaja o mjestu u genomu u koje se željeni gen ugradio, jedan od najvažnijih ciljeva moderne biljne biotehnologije svakako je razvoj tehnika koje će omogućiti ugradnju željenih gena u unaprijed odabrano mjesto u genomu. Ta se metoda naziva "gene targeting". Za razliku od svih ostalih skupina organizama, "gene targeting" još nije metoda koja se može rutinski primijeniti u biljaka. Međutim, uzimajući u obzir nedavna postignuća na tom području, taj će se cilj vjerojatno ostvariti u bliskoj budućnosti.

Keywords
"gene targeting"; genetički modificirani organizmi; homologna rekombinacija; oplemenjivanje bilja; procjena rizika

Hrčak ID: 148

URI
https://hrcak.srce.hr/148

[english]

Visits: 2.022 *