Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Hranidba jaradi nakon odbića

Vesna Pavić
Boro Mioč
Velimir Sušić
Zvonimir Prpić


Puni tekst: hrvatski pdf 86 Kb

str. 61-70

preuzimanja: 3.116

citiraj


Sažetak

Ugrubo se u hranidbi jaradi razlikuju dvije faze; hranidba prije i hranidba nakon odbića. U ovom radu opisani su načini odbića jaradi i njihov utjecaj na prirast i kakvoću trupa te hranidba jaradi čvrstim krmivima. Odbiće je prijelaz s hranidbe jaradi mlijekom i/ili mliječnim krmivima, na hranidbu čvrstim krmivima (sijeno, krepka krmiva). Ono je, kao kritična faza u uzgoju jaradi, popraćeno opadanjem ili potpunom stagnacijom prirasta. Izraženost stresa odbića ovisi o dobi jaradi pri odbiću, tjelesnoj masi, spolu, načinu hranidbe prije odbića i o tehnici (načinu) odbića. Tjelesna masa jaradi u vrijeme odbića je bolji kriterij za procjenu trenutka odbića negoli sama dob jareta. Ovisno o sustavu kozarenja i cilju proizvodnje, postoje različiti načini odbića jaradi (rano i kasno te postupno i naglo). Ranije odbiće jaradi se negativno odražava ne samo na rast i tjelesnu masu, nego i na randman klanja, konformaciju trupa i mekoću mesa. Jarad se nakon odbića mora privikavati na obrok bogat vlaknima i škrobom, a siromašan lipidima i jednostavnim ugljikohidratima. Povećanje udjela bjelančevina u obroku odbijene jaradi pozitivno se odražava na njihov rast. Pravilnom i odgovarajućom hranidbom i uzgojem potrebno je osigurati zadovoljavajuće zdravlje i proizvodnost životinja uz najmanje troškove.

Ključne riječi

jarad; odbiće; hranibda; čvrsta krmiva; prirast

Hrčak ID:

1946

URI

https://hrcak.srce.hr/1946

Datum izdavanja:

10.3.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 4.090 *