Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

Nehranidbeni čimbenici sadržaja ureje u mlijeku

Zvonimir Prpić
Miljenko Konjačić
Ivan Vnučec
Jelena Ramljak
Ante Ivanković


Puni tekst: hrvatski pdf 216 Kb

str. 173-187

preuzimanja: 2.383

citiraj


Sažetak

Ureja je normalan sastojak mlijeka kao dio neproteinske frakcije dušika. S obzirom na postojanje pozitivne korelacije između sadržaja ureje u mlijeku i u krvi krava, koncentracija ureje u mlijeku služi kao vrlo primjenjiv pokazatelj izbalansiranosti obroka krava energijom i bjelančevinama. Uočen je negativan utjecaj visokih koncentracija ureje u mlijeku na zdravlje i reproduktivne osobine mliječnih krava. U ovom radu se raspravlja o nekim proizvodnim i okolišnim čimbenicima koji utječu na sadržaj ureje u mlijeku, a posredno su povezani s kvalitetom i količinom konzumiranog obroka. Veći broj istraživanja navodi na zaključak da s porastom proizvodnje mlijeka raste i sadržaj ureje u mlijeku. Koncentracija ureje u mlijeku varira s obzirom na stadij laktacije i sezonu, dok se s povećanjem redoslijeda laktacije povećava sadržaj ureje u mlijeku. Prema mnogim autorima sadržaj mliječne masti i bjelančevina mlijeka u negativnoj je korelaciji sa sadržajem ureje u mlijeku. Mlijeko dobiveno jutarnjom mužnjom općenito ima niži sadržaj ureje nego mlijeko večernje mužnje zbog različitog vremenskog intervala između hranidbe i mužnje krava. U krava veće tjelesne mase sadržaj ureje u mlijeku često je manji nego u onih manje tjelesne mase, što dijelom objašnjava razlike u sadržaju ureje u mlijeku između pojedinih mliječnih pasmina krava. Iz navedenoga je nedvojbeno da je koncentracija ureje u mlijeku koristan pokazatelj u managementu hranidbe mliječnih krava, no potrebno je za objektivnu analizu stanja uvažiti i navedene nehranidbene čimbenike koji utječu na sadržaj ureje u mlijeku.

Ključne riječi

ureja u mlijeku; nehranidbeni čimbenici; mliječna krava; hranidba

Hrčak ID:

1954

URI

https://hrcak.srce.hr/1954

Datum izdavanja:

5.7.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.266 *