hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097

Utjecaj sumpornog dioksida i temperature skladištenja na razgradnju patulina u domaćem jabučnom soku

Martina Bevardi ; Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Marinko Petrović ; Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, Zagreb, Croatia
Jasna Bošnir ; Andrija Štampar Teaching Institute of Public Health, Zagreb, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (315 KB) str. 258-262 preuzimanja: 123* citiraj
APA 6th Edition
Bevardi, M., Petrović, M., Markov, K. i Bošnir, J. (2018). How sulphur dioxide and storage temperature contribute to patulin degradation in homemade apple juice. Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 69 (3), 258-262. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097
MLA 8th Edition
Bevardi, Martina, et al. "How sulphur dioxide and storage temperature contribute to patulin degradation in homemade apple juice." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol. 69, br. 3, 2018, str. 258-262. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097. Citirano 22.11.2019.
Chicago 17th Edition
Bevardi, Martina, Marinko Petrović, Ksenija Markov i Jasna Bošnir. "How sulphur dioxide and storage temperature contribute to patulin degradation in homemade apple juice." Arhiv za higijenu rada i toksikologiju 69, br. 3 (2018): 258-262. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097
Harvard
Bevardi, M., et al. (2018). 'How sulphur dioxide and storage temperature contribute to patulin degradation in homemade apple juice', Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, 69(3), str. 258-262. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097
Vancouver
Bevardi M, Petrović M, Markov K, Bošnir J. How sulphur dioxide and storage temperature contribute to patulin degradation in homemade apple juice. Arh Hig Rada Toksikol. [Internet]. 2018 [pristupljeno 22.11.2019.];69(3):258-262. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097
IEEE
M. Bevardi, M. Petrović, K. Markov i J. Bošnir, "How sulphur dioxide and storage temperature contribute to patulin degradation in homemade apple juice", Arhiv za higijenu rada i toksikologiju, vol.69, br. 3, str. 258-262, 2018. [Online]. https://doi.org/10.2478/aiht-2018-69-3097

Sažetak
Mikotoksin patulin jedan je od pokazatelja kakvoće jabučnog soka. Poput drugih mikotoksina, prisutnost patulina predstavlja zdravstveni problem. Pitanje loše kakvoće jabuka odnosi se na mala obiteljska gospodarstva, gdje se kakvoća korištenih jabuka ne može standardizirati. Prisutnost plijesni i mikotoksina zdravstveni je problem, a SO2 pospješuje razgradnju patulina. Svrha ove studije bila je odrediti razgradnja patulina u jabučnom soku tretiranim sa SO2 pri različitim temperaturama skladištenja. Utjecaj SO2 na razgradnju patulina ispitivana je u uzorcima pohranjenima u svakodnevnim uvjetima. To uključuje hladnjak (4 °C) i nehlađena skladišta/okoliš (30 °C) tijekom 8, 10, 12 i 20 tjedana. Jabučni sok razrijeđen je na koncentracije 0,010 μg g-1, 0,050 μg g-1 i 0,100 μg g-1 patulina. U svaki uzorak dodan je SO2 u količini od 250 μg mL-1 i 50 μg mL-1. Uzorci soka u koji nije dodan SO2 za svaku koncentracijsku razinu patulina poslužili su kao kontrola i bili su pod istim eksperimentalnim uvjetima. Patulin u uzorcima određivan je pomoću tekućinskog kromatografa visoke djelotvornosti (HPLC). Najveća razgradnja patulina zabilježena je u termostatskim uvjetima s koncentracijom SO2 od 250 μg mL-1, bez obzira na koncentraciju patulina kontrolnog uzorka. Iako hlađeni uvjeti i dodatak SO2 nisu potpuno uklonili patulin iz uzoraka, nakon dvanaest tjedana skladištenja uočena je visoka učinkovitost razgradnje. Rezultati pokazuju da se razine patulina mogu smanjiti 33-100 % pri temperaturi od 30 °C i 0-100 % pri 4 °C.

Ključne riječi
kontaminacija; voćni sok; tekućinska kromatografija visoke djelotvornosti; mikotoksin; Penicillium expansum

Hrčak ID: 206040

URI
https://hrcak.srce.hr/206040

[engleski]

Posjeta: 221 *