hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)

Zvonimir Jukić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6067-706X ; Kemijsko-tehnološki fakultet, Ruđera Boškovića 35, 21 000 Split, Hrvatska
Mario Nikola Mužek ; Kemijsko-tehnološki fakultet, Ruđera Boškovića 35, 21 000 Split, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (788 KB) str. P115-P118 preuzimanja: 119* citiraj
APA 6th Edition
Jukić, Z. i Mužek, M.N. (2018). Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert). Kemija u industriji, 67 (13 (special issue)), P115-P118. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017
MLA 8th Edition
Jukić, Zvonimir i Mario Nikola Mužek. "Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)." Kemija u industriji, vol. 67, br. 13 (special issue), 2018, str. P115-P118. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017. Citirano 16.07.2020.
Chicago 17th Edition
Jukić, Zvonimir i Mario Nikola Mužek. "Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)." Kemija u industriji 67, br. 13 (special issue) (2018): P115-P118. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017
Harvard
Jukić, Z., i Mužek, M.N. (2018). 'Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)', Kemija u industriji, 67(13 (special issue)), str. P115-P118. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017
Vancouver
Jukić Z, Mužek MN. Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert). Kemija u industriji [Internet]. 2018 [pristupljeno 16.07.2020.];67(13 (special issue)):P115-P118. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017
IEEE
Z. Jukić i M.N. Mužek, "Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)", Kemija u industriji, vol.67, br. 13 (special issue), str. P115-P118, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017

Sažetak
U ovom radu provedena je priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su upotrijebljeni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 l vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0,83 μS cm–1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7,18 i σ = 374 μS cm–1. Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5,00 – 5,50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi
kopriva; kamilica; fermentacija; pH vrijednost; električna provodnost; koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)

Hrčak ID: 207044

URI
https://hrcak.srce.hr/207044

[engleski]

Posjeta: 250 *