Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

https://doi.org/10.15255/KUI.2018.017

Priprava tekućeg organskog gnojiva fermentacijom koprive (Urtica dioica L.) i kamilice (Chamomilla recutita L. Rauschert)

Zvonimir Jukić orcid id orcid.org/0000-0002-6067-706X ; Kemijsko-tehnološki fakultet, Ruđera Boškovića 35, 21 000 Split, Hrvatska
Mario Nikola Mužek orcid id orcid.org/0000-0002-9908-6283 ; Kemijsko-tehnološki fakultet, Ruđera Boškovića 35, 21 000 Split, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 788 Kb

str. P115-P118

preuzimanja: 568

citiraj


Sažetak

U ovom radu provedena je priprava tekućeg organskog gnojiva tijekom 17 dana kroz dvije serije uzoraka. Za fermentaciju su upotrijebljeni suhi mljeveni korijen koprive i suhi cvjetovi kamilice. Uzorci su pripremljeni otapanjem 20 g suhog bilja u 1 l vode i to u dvije serije: otapanjem u tehnološki pripremljenoj demineraliziranoj vodi s pH = 7 i σ = 0,83 μS cm–1 i u vodi odstajaloj 48 h na sobnoj temperaturi s pH = 7,18 i σ = 374 μS cm–1. Tijekom fermentacije provedene u temperaturnom rasponu okoline 4 – 15 °C, ispitivane su promjene pH vrijednosti, ukupne otopljene tvari (otopljenih soli), kao i električne vodljivosti uzoraka. Dobiveni rezultati pokazuju promjenu pH vrijednosti kod fermentacije uzoraka u odstajaloj vodi čije su vrijednosti blizu optimalnim vrijednostima (5,00 – 5,50) potrebnim za primjenu tekućeg organskog gnojiva. Uočava se i oslobađanje veće količine ukupne otopljene tvari u takvim uzorcima, a izmjerene su i više vrijednosti električne vodljivosti.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

kopriva; kamilica; fermentacija; pH vrijednost; električna provodnost; koncentracija ukupne otopljene tvari (otopljenih soli)

Hrčak ID:

207044

URI

https://hrcak.srce.hr/207044

Datum izdavanja:

14.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.496 *