hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020

Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra

Mateja Drulak ; Odjel za kemiju, Sveučilište u Osijeku, Cara Hadrijana 8A, 31 000 Osijek, Hrvatska
Anamarija Stanković   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5090-0435 ; Odjel za kemiju, Sveučilište u Osijeku, Cara Hadrijana 8A, 31 000 Osijek, Hrvatska
Martina Medvidović-Kosanović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9887-9169 ; Odjel za kemiju, Sveučilište u Osijeku, Cara Hadrijana 8A, 31 000 Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. P65-P71 preuzimanja: 56* citiraj
APA 6th Edition
Drulak, M., Stanković, A. i Medvidović-Kosanović, M. (2018). Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra. Kemija u industriji, 67 (13 (special issue)), P65-P71. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020
MLA 8th Edition
Drulak, Mateja, et al. "Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra." Kemija u industriji, vol. 67, br. 13 (special issue), 2018, str. P65-P71. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020. Citirano 16.07.2020.
Chicago 17th Edition
Drulak, Mateja, Anamarija Stanković i Martina Medvidović-Kosanović. "Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra." Kemija u industriji 67, br. 13 (special issue) (2018): P65-P71. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020
Harvard
Drulak, M., Stanković, A., i Medvidović-Kosanović, M. (2018). 'Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra', Kemija u industriji, 67(13 (special issue)), str. P65-P71. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020
Vancouver
Drulak M, Stanković A, Medvidović-Kosanović M. Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra. Kemija u industriji [Internet]. 2018 [pristupljeno 16.07.2020.];67(13 (special issue)):P65-P71. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020
IEEE
M. Drulak, A. Stanković i M. Medvidović-Kosanović, "Utjecaj pH na nastajanje kompleksa L-histidina i bakra", Kemija u industriji, vol.67, br. 13 (special issue), str. P65-P71, 2018. [Online]. https://doi.org/10.15255/KUI.2018.020

Sažetak
Ispitivan je nastanak kompleksa L-histidina i bakra u omjeru 1 : 1 u području pH od pH = 4 do pH = 10. Istraživanja su provedena u elektrokemijskoj ćeliji, gdje je kao radna elektroda upotrijebljena elektroda od staklastog ugljika, kao referentna Ag/AgCl elektroda te kao protuelektroda platinska žica. Utvrđeno je da kompleks bakra i histidina nastaje u području od pH = 6 do pH = 10 te da se oksidacijski potencijal metalnog iona u kompleksu negativira s povećanjem pH. Struja oksidacijskog strujnog vrha raste do pH = 8 te nakon toga opada, dok se potencijal oksidacijskog strujnog vrha linearno smanjuje s povećanjem vrijednosti pH.

Creative Commons licenca
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi
bakar; ciklička voltametrija; diferencijalna pulsna voltametrija; L-histidin

Hrčak ID: 207060

URI
https://hrcak.srce.hr/207060

[engleski]

Posjeta: 138 *