hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.20.5.1

Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja

Maroje Ivanković
Tomislav Mikuš ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 419-425 preuzimanja: 203* citiraj
APA 6th Edition
Ivanković, M., Mikuš, T. i Cvrtila, Ž. (2018). Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX (5), 419-425. https://doi.org/10.31727/m.20.5.1
MLA 8th Edition
Ivanković, Maroje, et al. "Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XX, br. 5, 2018, str. 419-425. https://doi.org/10.31727/m.20.5.1. Citirano 13.08.2020.
Chicago 17th Edition
Ivanković, Maroje, Tomislav Mikuš i Željka Cvrtila. "Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XX, br. 5 (2018): 419-425. https://doi.org/10.31727/m.20.5.1
Harvard
Ivanković, M., Mikuš, T., i Cvrtila, Ž. (2018). 'Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XX(5), str. 419-425. https://doi.org/10.31727/m.20.5.1
Vancouver
Ivanković M, Mikuš T, Cvrtila Ž. Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2018 [pristupljeno 13.08.2020.];XX(5):419-425. https://doi.org/10.31727/m.20.5.1
IEEE
M. Ivanković, T. Mikuš i Ž. Cvrtila, "Kvaliteta jaja podrijetlom od nesilica iz slobodnog i kaveznog uzgoja", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XX, br. 5, str. 419-425, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.20.5.1

Sažetak
Kokošja jaja biološki su visoko vrijedna hrana i ljudski organizam koristi hranjive tvari jajeta u velikom postotku. Cilj je ovoga rada utvrditi kakvoću jaja s obzirom na način držanja kokoši nesilica. Istraživanje je obuhvatilo određivanje kvalitete konzumnih jaja nesilica različite dobi podrijetlom iz slobodnog, podnog i kaveznog uzgoja na ukupno 60 uzoraka. Jaja iz slobodnog uzgoja bila su najteža (mase prosječno 59,35 g) i u odnosu na jaja iz kaveznog (konvencionalnog) sustava imala su veći indeks oblika (75,29 : 74,30) i deblju ljusku (0,44 : 0,43 mm). Količina vode bila je najveća, a količina bjelančevina najmanja u jajima iz slobodnog uzgoja. Jaja su s aspekta njihovih proizvodnih karakteristika i kvalitete u smislu kemijskog sastava bolja u kaveznom u odnosu na slobodno držanje, dok je s aspekta dobrobiti držanje kokoši nesilica bolje u slobodnom uzgoju.

Ključne riječi
kokošja jaja; kvaliteta; slobodni uzgoj; kavezni uzgoj

Hrčak ID: 207231

URI
https://hrcak.srce.hr/207231

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 518 *