Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.7

Tehnologija ekološke gnojidbe aronije (Aronia melanocarpa)

David Gluhić orcid id orcid.org/0000-0002-4507-6012 ; Poljoprivredni odjel Poreč, Veleučilište Rijeka, Poreč, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.775 Kb

str. 72-83

preuzimanja: 1.187

citiraj


Sažetak

U posljednjih desetak godina u Hrvatskoj se sve više sadi novih nasada aronije (Aronia melanocarpa). I dok je to na početku bila biljna vrsta koja se sadila na okućnicama, u zadnje vrijeme podiže se sve više intenzivnih nasada, te je već više od 200 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava u Hrvatskoj koji se bave uzgojem ove zanimljive voćne vrste. Iako nema službenih podataka o ukupnoj površini aronije u Hrvatskoj, prema podacima iz rada na terenu, može se govoriti o proizvodnji na oko 100 ha ukupno. Zbog dobre prilagodljivosti različitim agroekološkim uvjetima, većina nasada aronije u Hrvatskoj su u sustavu certificirane ekološke proizvodnje. Naime, zbog svojih nutritivnih vrijednosti, visokog sadržaja polifenola i snažne antioksidativne aktivnosti, plodovi i prerađevine plodova aronije (matični sok, sirup, čaj, pekmez i dr.) vrlo su traženi proizvodi na tržištu zdrave i ekološke hrane. Stoga je poznavanje tehnologije ekološke gnojidbe aronije vrlo važno u proizvodnji ove voćne vrste.

Ključne riječi

aronija; gnojidba; ekološki uzgoj

Hrčak ID:

207282

URI

https://hrcak.srce.hr/207282

Datum izdavanja:

24.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.095 *