hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Stela Jokić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Antun Jozinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Krunoslav Aladić ; Hrvatski veterinarski institut, Vinkovci, Hrvatska
Lucija Longin ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 96-103 preuzimanja: 85* citiraj
APA 6th Edition
Moslavac, T., Jokić, S., Šubarić, D., Jozinović, A., Aladić, K. i Longin, L. (2018). Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica. Glasnik Zaštite Bilja, 41 (5), 96-103. https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9
MLA 8th Edition
Moslavac, Tihomir, et al. "Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 41, br. 5, 2018, str. 96-103. https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9. Citirano 16.09.2019.
Chicago 17th Edition
Moslavac, Tihomir, Stela Jokić, Drago Šubarić, Antun Jozinović, Krunoslav Aladić i Lucija Longin. "Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica." Glasnik Zaštite Bilja 41, br. 5 (2018): 96-103. https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9
Harvard
Moslavac, T., et al. (2018). 'Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica', Glasnik Zaštite Bilja, 41(5), str. 96-103. https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9
Vancouver
Moslavac T, Jokić S, Šubarić D, Jozinović A, Aladić K, Longin L. Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2018 [pristupljeno 16.09.2019.];41(5):96-103. https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9
IEEE
T. Moslavac, S. Jokić, D. Šubarić, A. Jozinović, K. Aladić i L. Longin, "Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica", Glasnik Zaštite Bilja, vol.41, br. 5, str. 96-103, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9

Sažetak
Djevičansko maslinovo ulje ima veliku otpornost prema oksidacijskom kvarenju, zbog sastava triacilglicerola s niskim udjelom polinezasićenih masnih kiselina i skupine fenolnih antioksidansa sastavljenih uglavnom od polifenola i tokoferola. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina i ekstrakt zelenog čaja te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage 300 W u različitom vremenskom periodu (5, 10, 15 i 20 minuta). Uzorci su također zagrijavani i kod različite snage uređaja (180, 300, 450W) u konstantnom vremenskom periodu 5 minuta. Rezultat testa ubrzane oksidacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja izražen je peroksidnim brojem. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka tijekom duljeg vremena zagrijavanja dolazi do porasta temperature i vrijednosti peroksidnog broja, odnosno dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Dodatkom antioksidansa i sinergista povećana je stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Najveća stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja postignuta je kombinacijom ekstrakta zelenog čaja i sinergista limunske kiseline.

Ključne riječi
ekstra djevičansko maslinovo ulje; mikrovalno zagrijavanje; oksidacijska stabilnost; antioksidansi; sinergisti

Hrčak ID: 207287

URI
https://hrcak.srce.hr/207287

[engleski]

Posjeta: 187 *