Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.41.5.9

Utjecaj mikrovalnog zagrijavanja i dodatka antioksidansa na održivost ekstra djevičanskog maslinovog ulja sorte Oblica

Tihomir Moslavac ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Stela Jokić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Drago Šubarić ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Antun Jozinović ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska
Krunoslav Aladić ; Hrvatski veterinarski institut, Vinkovci, Hrvatska
Lucija Longin ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Osijek, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.279 Kb

str. 96-103

preuzimanja: 480

citiraj


Sažetak

Djevičansko maslinovo ulje ima veliku otpornost prema oksidacijskom kvarenju, zbog sastava triacilglicerola s niskim udjelom polinezasićenih masnih kiselina i skupine fenolnih antioksidansa sastavljenih uglavnom od polifenola i tokoferola. U ovom radu istraživan je utjecaj mikrovalnog zagrijavanja na oksidacijsku stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja, sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista. Od prirodnih antioksidansa korišteni su ekstrakt ružmarina i ekstrakt zelenog čaja te sinergist limunska kiselina. Uzorci ulja sa i bez dodatka antioksidansa i sinergista zagrijavani su u mikrovalnoj pećnici kod konstante snage 300 W u različitom vremenskom periodu (5, 10, 15 i 20 minuta). Uzorci su također zagrijavani i kod različite snage uređaja (180, 300, 450W) u konstantnom vremenskom periodu 5 minuta. Rezultat testa ubrzane oksidacije ekstra djevičanskog maslinovog ulja izražen je peroksidnim brojem. Mikrovalnim zagrijavanjem uzoraka tijekom duljeg vremena zagrijavanja dolazi do porasta temperature i vrijednosti peroksidnog broja, odnosno dolazi do porasta oksidacijskog kvarenja ulja. Dodatkom antioksidansa i sinergista povećana je stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Najveća stabilnost ekstra djevičanskog maslinovog ulja postignuta je kombinacijom ekstrakta zelenog čaja i sinergista limunske kiseline.

Ključne riječi

ekstra djevičansko maslinovo ulje; mikrovalno zagrijavanje; oksidacijska stabilnost; antioksidansi; sinergisti

Hrčak ID:

207287

URI

https://hrcak.srce.hr/207287

Datum izdavanja:

24.10.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.535 *