hrcak mascot   Srce   HID

Izlaganje sa skupa

Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.

Vladimir Savić
Mirta Balenović
Marija Dinarina Sablić
Gabrijela Krivec
Fani Krstulović
M. Mikec
Radmila Raguž-Đurić
Marijana Sokolović
Borka Šimpraga
Marina Tišljar

Puni tekst: hrvatski, pdf (114 KB) str. 253-269 preuzimanja: 1.393* citiraj
APA 6th Edition
Savić, V., Balenović, M., Dinarina Sablić, M., Krivec, G., Krstulović, F., Mikec, M., ... Tišljar, M. (2005). Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.. Stočarstvo, 59 (4), 253-269. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/1970
MLA 8th Edition
Savić, Vladimir, et al. "Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.." Stočarstvo, vol. 59, br. 4, 2005, str. 253-269. https://hrcak.srce.hr/1970. Citirano 08.03.2021.
Chicago 17th Edition
Savić, Vladimir, Mirta Balenović, Marija Dinarina Sablić, Gabrijela Krivec, Fani Krstulović, M. Mikec, Radmila Raguž-Đurić, Marijana Sokolović, Borka Šimpraga i Marina Tišljar. "Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.." Stočarstvo 59, br. 4 (2005): 253-269. https://hrcak.srce.hr/1970
Harvard
Savić, V., et al. (2005). 'Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.', Stočarstvo, 59(4), str. 253-269. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/1970 (Datum pristupa: 08.03.2021.)
Vancouver
Savić V, Balenović M, Dinarina Sablić M, Krivec G, Krstulović F, Mikec M i sur. Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.. Stočarstvo [Internet]. 2005 [pristupljeno 08.03.2021.];59(4):253-269. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1970
IEEE
V. Savić, et al., "Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.", Stočarstvo, vol.59, br. 4, str. 253-269, 2005. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/1970. [Citirano: 08.03.2021.]

Sažetak
Peradarska je proizvodnja u Hrvatskoj tijekom 2003. i 2004. godine, unatoč gospodarskim poteškoćama, zadržala razinu iz prethodnih godina. Primje-ćuje se, međutim, restrukturiranje peradarskih proizvođača u smislu okrupnjavanja proizvodnje. Izgrađeno je i dosta novih nastambi za perad koje su opremljene najsuvremenijom opremom, a i dosta je starih nastambi adaptirano i opremljeno novim sustavima. Pojedini proizvođači kasne u primjeni novih tehnoloških rješenja i spoznaja, i to pretežito mali pro-izvođači koji će se vjerojatno izgubiti u tržišnoj utakmici. Analizirane smjese za hranidbu peradi u većini su slučajeva po kemijskom sastavu i higijenskim zahtjevima bile na zadovoljavajućoj razini. Dio smjesa za tov pilića ipak je sadržavao manju količinu proteina i metaboličke energije, pa se u takvim slučajevima ne iskorištavaju u potpunosti potencijali modernih hibrida tovnih pilića i tako gubi profit. Zdravlje se peradi u Hrvatskoj tijekom protekle dvije godine općenito može ocijeniti zadovoljavajućim. Zarazna bolest burze (gumborska bolest), koja je uzrokovala značajne gospodarske gubitke tijekom proteklih desetak godina, sada je u opadanju, no izrazito se povećala učestalost zarazne kržljavosti. S obzirom da se zarazna kržljavost sprečava ponajprije pridržavanjem temeljnih tehnoloških postulata peradarske proizvodnje, smatramo da ovoj bolesti ne bi smjelo biti mjesta u našoj intenzivnoj peradarskoj proizvodnji. Bakterije iz roda Salmonella su u 2004. izdvojene u daleko većem broju negoli u prethodne dvije godine, međutim najveći broj izolata odnosi se na salmonele iz skupine «C1». S. Enteritidis, koji je bio najčešći serovar tijekom proteklih desetak godina, zapravo je u laganom opadanju, dok je serovar S. Typhimurium nešto češće izdvajan. Učestalo izdvajanje salmonela iz skupine «C1» upućuje na njihovu nazočnost u smjesama za hranidbu peradi, čemu treba posvetiti posebnu pozornost.

Ključne riječi
peradarska proizvodnja; Hrvatska; 2003., 2004

Hrčak ID: 1970

URI
https://hrcak.srce.hr/1970

[engleski]

Posjeta: 1.976 *