Skoči na glavni sadržaj

Izlaganje sa skupa

Osvrt na hrvatsko peradarstvo u razdoblju od 2003.-2004.

Vladimir Savić
Mirta Balenović
Marija Dinarina Sablić
Gabrijela Krivec
Fani Krstulović
M. Mikec
Radmila Raguž-Đurić
Marijana Sokolović
Borka Šimpraga
Marina Tišljar


Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

str. 253-269

preuzimanja: 1.548

citiraj


Sažetak

Peradarska je proizvodnja u Hrvatskoj tijekom 2003. i 2004. godine, unatoč gospodarskim poteškoćama, zadržala razinu iz prethodnih godina. Primje-ćuje se, međutim, restrukturiranje peradarskih proizvođača u smislu okrupnjavanja proizvodnje. Izgrađeno je i dosta novih nastambi za perad koje su opremljene najsuvremenijom opremom, a i dosta je starih nastambi adaptirano i opremljeno novim sustavima. Pojedini proizvođači kasne u primjeni novih tehnoloških rješenja i spoznaja, i to pretežito mali pro-izvođači koji će se vjerojatno izgubiti u tržišnoj utakmici. Analizirane smjese za hranidbu peradi u većini su slučajeva po kemijskom sastavu i higijenskim zahtjevima bile na zadovoljavajućoj razini. Dio smjesa za tov pilića ipak je sadržavao manju količinu proteina i metaboličke energije, pa se u takvim slučajevima ne iskorištavaju u potpunosti potencijali modernih hibrida tovnih pilića i tako gubi profit. Zdravlje se peradi u Hrvatskoj tijekom protekle dvije godine općenito može ocijeniti zadovoljavajućim. Zarazna bolest burze (gumborska bolest), koja je uzrokovala značajne gospodarske gubitke tijekom proteklih desetak godina, sada je u opadanju, no izrazito se povećala učestalost zarazne kržljavosti. S obzirom da se zarazna kržljavost sprečava ponajprije pridržavanjem temeljnih tehnoloških postulata peradarske proizvodnje, smatramo da ovoj bolesti ne bi smjelo biti mjesta u našoj intenzivnoj peradarskoj proizvodnji. Bakterije iz roda Salmonella su u 2004. izdvojene u daleko većem broju negoli u prethodne dvije godine, međutim najveći broj izolata odnosi se na salmonele iz skupine «C1». S. Enteritidis, koji je bio najčešći serovar tijekom proteklih desetak godina, zapravo je u laganom opadanju, dok je serovar S. Typhimurium nešto češće izdvajan. Učestalo izdvajanje salmonela iz skupine «C1» upućuje na njihovu nazočnost u smjesama za hranidbu peradi, čemu treba posvetiti posebnu pozornost.

Ključne riječi

peradarska proizvodnja; Hrvatska; 2003., 2004

Hrčak ID:

1970

URI

https://hrcak.srce.hr/1970

Datum izdavanja:

6.10.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.529 *