hrcak mascot   Srce   HID

Stockbreeding : Journal of Animal Improvement, Vol.59 No.4 October 2005.

Conference paper

Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad

Marijana Sokolović

Fulltext: croatian, pdf (137 KB) pages 289-300 downloads: 1.164* cite
APA 6th Edition
Sokolović, M. (2005). Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad. Stočarstvo, 59 (4), 289-300. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/1973
MLA 8th Edition
Sokolović, Marijana. "Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad." Stočarstvo, vol. 59, no. 4, 2005, pp. 289-300. https://hrcak.srce.hr/1973. Accessed 20 Jul. 2018.
Chicago 17th Edition
Sokolović, Marijana. "Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad." Stočarstvo 59, no. 4 (2005): 289-300. https://hrcak.srce.hr/1973
Harvard
Sokolović, M. (2005). 'Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad', Stočarstvo, 59(4), pp. 289-300. Available at: https://hrcak.srce.hr/1973 (Accessed 20 July 2018)
Vancouver
Sokolović M. Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad. Stočarstvo [Internet]. 2005 Oct 06 [cited 2018 July 20];59(4):289-300. Available from: https://hrcak.srce.hr/1973
IEEE
M. Sokolović, "Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad", Stočarstvo, vol.59, no. 4, pp. 289-300, July 2018. [Online]. Available: https://hrcak.srce.hr/1973. [Accessed: 20 July 2018]

Abstracts
Zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana za životinje esencijalni je preduvjet zdravlja i produktivnosti životinja, kao i sprečavanja kontaminacije hrane za ljude. Razvojem osjetljivijih metoda detekcije i upoznavanjem sa štetnim učincima mikotoksina danas se sve više pažnje polaže na procjenu opasnosti koju mikotoksini predstavljaju za zdravlje ljudi i životinja. S tim ciljem provedena su brojna istraživanja o učestalosti mikotoksina u hrani i ekonomskim i kliničkim učincima različitih toksina u životinja. Rast plijesni na žitaricama uobičajena je pojava, a kvaliteta zrna i okolišni uvjeti (temperatura, koncentracija kisika i ugljičnog dioksida, vlaga zraka i vlažnost hrane) određuju stupanj kontaminacije hrane mikotoksinima. Na temelju provedenih istraživanja donose se ne samo propisi o maksimalno dozvoljenim količinama štetnih tvari u hrani već i smjernice (preporučene vrijednosti) s ciljem ostvarivanja dobre proizvođačke prakse. Pojava mikotoksina u prirodi zbog čestih uvoza i izvoza smatra se svjetskim problemom ali u određenim dijelovima svijeta češće se proizvode određene skupine mikotoksina. U zemljama s umjerenom klimom, kao što je slučaj u Kanadi, Sjevernom dijelu Amerike i Europi, glavni problem predstavljaju fuzarijski mikotoksini i ohratoksin A. Aflatoksin, čijoj proizvodnji pogoduje topla i vlažna klima (Južna Amerika, neke azijske, afričke i australske zemlje), predstavlja problem i u ostalim dijelovima svijeta samo u slučaju uvoza žitarica iz tih država. Budući da trikoteceni pored brojnih štetnih učinaka po zdravlje peradi utječu i na proizvodne rezultate, a nastanku im pogoduju klimatski uvjeti u Republici Hrvatskoj, ova skupina mikotoksina u našoj zemlji od izuzetnog je značaja upravo za peradarstvo.

Keywords
trikotecenski mikotoksini; hrana; perad

Hrčak ID: 1973

URI
https://hrcak.srce.hr/1973

[english]

Visits: 1.736 *