hrcak mascot   Srce   HID

Stockbreeding : Journal of Animal Improvement, Vol.59 No.4 October 2005.

Conference paper

Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad

Marijana Sokolović

Fulltext: croatian, pdf (137 KB) pages 289-300 downloads: 1.128* cite
APA
Sokolović, M. (2005). Značaj trikotecenskih mikotoksina u hrani za perad. Stočarstvo : Časopis za unapređenje stočarstva, 59(4), 289-300. Retrieved from https://hrcak.srce.hr/1973

Abstracts
Zdravstveno ispravna i kvalitetna hrana za životinje esencijalni je preduvjet zdravlja i produktivnosti životinja, kao i sprečavanja kontaminacije hrane za ljude. Razvojem osjetljivijih metoda detekcije i upoznavanjem sa štetnim učincima mikotoksina danas se sve više pažnje polaže na procjenu opasnosti koju mikotoksini predstavljaju za zdravlje ljudi i životinja. S tim ciljem provedena su brojna istraživanja o učestalosti mikotoksina u hrani i ekonomskim i kliničkim učincima različitih toksina u životinja. Rast plijesni na žitaricama uobičajena je pojava, a kvaliteta zrna i okolišni uvjeti (temperatura, koncentracija kisika i ugljičnog dioksida, vlaga zraka i vlažnost hrane) određuju stupanj kontaminacije hrane mikotoksinima. Na temelju provedenih istraživanja donose se ne samo propisi o maksimalno dozvoljenim količinama štetnih tvari u hrani već i smjernice (preporučene vrijednosti) s ciljem ostvarivanja dobre proizvođačke prakse. Pojava mikotoksina u prirodi zbog čestih uvoza i izvoza smatra se svjetskim problemom ali u određenim dijelovima svijeta češće se proizvode određene skupine mikotoksina. U zemljama s umjerenom klimom, kao što je slučaj u Kanadi, Sjevernom dijelu Amerike i Europi, glavni problem predstavljaju fuzarijski mikotoksini i ohratoksin A. Aflatoksin, čijoj proizvodnji pogoduje topla i vlažna klima (Južna Amerika, neke azijske, afričke i australske zemlje), predstavlja problem i u ostalim dijelovima svijeta samo u slučaju uvoza žitarica iz tih država. Budući da trikoteceni pored brojnih štetnih učinaka po zdravlje peradi utječu i na proizvodne rezultate, a nastanku im pogoduju klimatski uvjeti u Republici Hrvatskoj, ova skupina mikotoksina u našoj zemlji od izuzetnog je značaja upravo za peradarstvo.

Keywords
trikotecenski mikotoksini; hrana; perad

Hrčak ID: 1973

URI
https://hrcak.srce.hr/1973

[english]

Visits: 1.679 *