hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.33128/k.60.1.5

MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA

Kralik Zlata   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9056-9564 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska
Irena Išasegi ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, Osijek, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (64 KB) str. 35-41 preuzimanja: 82* citiraj
APA 6th Edition
Zlata, K. i Išasegi, I. (2018). MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA . Krmiva, 60 (1), 35-41. https://doi.org/10.33128/k.60.1.5
MLA 8th Edition
Zlata, Kralik i Irena Išasegi. "MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA ." Krmiva, vol. 60, br. 1, 2018, str. 35-41. https://doi.org/10.33128/k.60.1.5. Citirano 19.10.2019.
Chicago 17th Edition
Zlata, Kralik i Irena Išasegi. "MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA ." Krmiva 60, br. 1 (2018): 35-41. https://doi.org/10.33128/k.60.1.5
Harvard
Zlata, K., i Išasegi, I. (2018). 'MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA ', Krmiva, 60(1), str. 35-41. https://doi.org/10.33128/k.60.1.5
Vancouver
Zlata K, Išasegi I. MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA . Krmiva [Internet]. 2018 [pristupljeno 19.10.2019.];60(1):35-41. https://doi.org/10.33128/k.60.1.5
IEEE
K. Zlata i I. Išasegi, "MOGUĆNOST KORIŠTENJA SELENOM BIOFORTIFICIRANOG KUKURUZA U HRANI KOKOŠI NESILICA ", Krmiva, vol.60, br. 1, str. 35-41, 2018. [Online]. https://doi.org/10.33128/k.60.1.5

Sažetak
Cilj ovog istraživanja bio je utvrditi utjecaj korištenja različitih razina selenom biofortificiranog kukuruza u krmnim smjesama za nesilice na kvalitetu jaja i povećanje sadržaja selena u jajima. Pokusno razdoblje trajalo je 4 mjeseca. U pokusu je korišteno 45 kokoši pasmine hrvatica (crveni soj), a bile su podijeljene u tri skupine (A, C i D). Kokoši skupine A predstavljale su kontrolnu skupinu i konzumirale su krmne smjese komercijalnog sastava, dok su skupine nesilica C i D konzumirale smjese sa selenom biofortificiranim kukuruzom na dvije razine (niža i viša razina selena; 0,2 mg/kg i 0,4 mg/kg krmne smjese). Analizom rezultata utvrđeno je da kukuruz biofortificiran nižom razinom selena u smjesama za nesilice može zamijeniti selen koji se dodaje u premiks. Korištenjem kukuruza biofortificiranog višom razinom selena u hrani kokoši pasmine hrvatica statistički se značajno povećava sadržaj selena u jestivom dijelu jaja (P<0,001), te se pozitivno djeluje na pokazatelje kvalitete jaja (HJ, visinu bjelanjaka, boju žumanjaka, pH bjelanjaka i pH žumanjaka; P<0,05).

Ključne riječi
kukuruz; biofortifikacija; selen; kvaliteta jaja

Hrčak ID: 209185

URI
https://hrcak.srce.hr/209185

[engleski]

Posjeta: 168 *