Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Antimikrobni potencijal enterokoka izdvojenih iz sirovog mlijeka

Nevijo ZDOLEC orcid id orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Zavod za higijenu, tehnologiju i sigurnost hrane, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Dajana CRK ; Veterinarska stanica Vinkovci


Puni tekst: hrvatski pdf 189 Kb

str. 30-34

preuzimanja: 303

citiraj


Sažetak

Enterokoki imaju važnu tehnološku i higijensku ulogu u proizvodnji hrane životinjskog podrijetla. U ovom je istraživanju istražen inhibicijski potencijal soja Enterococcus faecalis 101 iz sirovog mlijeka prema sojevima L. monocytogenes iz hrane. Agar-spot i agar-difuzijskim testom utvrđene su zone inhibicije rasta L. monocytogenes ATCC 7644 i 6 izolata L. monocytogenes iz hrane primjenom neutraliziranog nadtaloga kulture E. faecalis, što može biti rezultat djelovanja enterocina. Smanjenje populacije L. monocytogenes ATCC 7644 za 4 – 5 log zabilježeno je i u tekućim hranilištima primjenom kulture, odnosno nadtaloga. Ovi povoljni preliminarni rezultati preduvjet su za daljnju karakterizaciju soja s obzirom na sintezu enterocina i moguću biozaštitnu ulogu u pokusnoj proizvodnji hrane.

Ključne riječi

Enterococcus faecalis; enterocin; Listeria monocytogenes; hrana

Hrčak ID:

209342

URI

https://hrcak.srce.hr/209342

Datum izdavanja:

17.3.2018.

Posjeta: 680 *