Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.56.04.18.5707

Izolacija i karakterizacija bakterije L. plantarum O1, što proizvodi plantaricin, kao potencijalne starter kulture za biokonzerviranje proizvoda akvakulture

Iva Čanak ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ksenija Markov ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Ena Melvan ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Antonio Starčević ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Mattea Živković ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Manuela Zadravec ; Croatian Veterinary Institute, Savska 143, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jelka Pleadin ; Croatian Veterinary Institute, Savska 143, HR-10000 Zagreb, Croatia
Željko Jakopović ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Deni Kostelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia
Jadranka Frece ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 154 Kb

str. 581-589

preuzimanja: 249

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 785 Kb

str. 581-589

preuzimanja: 469

citiraj


Sažetak

Soj bakterije Lactobacillus plantarum O1 izoliran je iz utrobe orade (Sparus aurata) i identificiran pomoću API biokemijskog testa i MALDI TOF MS. Soj je zatim karakteriziran prema selekcijskim kriterijima za odabir bakterija mliječno-kiselog vrenja kao startera u akvakulturi. Opažena je dobra antimikrobna aktivnost soja prema patogenim mikroorganizmima. Daljnjim je istraživanjem potvrđeno da može proizvesti bakteriocin plantaricin. Soj je također pokazao dobar rast pri širokom rasponu temperatura (od 4 do 45 °C), pH-vrijednosti (2-12) te u prisutnosti 3,5 % NaCl. Uspješno je preživio nakon liofilizacije te u simuliranom soku želuca i tankog crijeva. Testovi su pokazali da soj bakterije L. plantarum O1 ima obećavajuća probiotička svojstva, a daljnja će se istraživanja usredotočiti na njegovu primjenu u biokonzerviranju svježe ribe i školjaka.

Ključne riječi

bakterije mliječno-kiselog vrenja; plantaricin; L. plantarum

Hrčak ID:

214987

URI

https://hrcak.srce.hr/214987

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.512 *