hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca

Zoran Vukašinović
Neven Antunac   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1084-5966 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nataša Mikulec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9981-5626
Boro Mioč
Zdravko Barać

Puni tekst: hrvatski, pdf (455 KB) str. 5-20 preuzimanja: 1.224* citiraj
APA 6th Edition
Vukašinović, Z., Antunac, N., Mikulec, N., Mioč, B. i Barać, Z. (2008). Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca. Mljekarstvo, 58 (1), 5-20. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/20218
MLA 8th Edition
Vukašinović, Zoran, et al. "Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca." Mljekarstvo, vol. 58, br. 1, 2008, str. 5-20. https://hrcak.srce.hr/20218. Citirano 04.12.2021.
Chicago 17th Edition
Vukašinović, Zoran, Neven Antunac, Nataša Mikulec, Boro Mioč i Zdravko Barać. "Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca." Mljekarstvo 58, br. 1 (2008): 5-20. https://hrcak.srce.hr/20218
Harvard
Vukašinović, Z., et al. (2008). 'Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca', Mljekarstvo, 58(1), str. 5-20. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/20218 (Datum pristupa: 04.12.2021.)
Vancouver
Vukašinović Z, Antunac N, Mikulec N, Mioč B, Barać Z. Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 04.12.2021.];58(1):5-20. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/20218
IEEE
Z. Vukašinović, N. Antunac, N. Mikulec, B. Mioč i Z. Barać, "Proizvodnja i kvaliteta mlijeka paških ovaca", Mljekarstvo, vol.58, br. 1, str. 5-20, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/20218. [Citirano: 04.12.2021.]

Sažetak
Proizvodnja i prerada ovčjeg mlijeka u Hrvatskoj u posljednjih desetak godina bilježi značajan porast. Radi povećanja proizvodnje mlijeka i postizanja što bolje kvalitete, provode se redovite kontrole mliječnosti i analize kemijskog sastava te higijenske kvalitete ovčjeg mlijeka. Tijekom 2003. i 2004. godine provedeno je istraživanje koje je imalo za cilj istražiti kvalitetu mlijeka paških ovaca i utvrditi utjecaj paragenetskih čimbenika (stada i godine) na proizvodnju, kemijski sastav (količinu mliječne masti i proteina) i higijensku kvalitetu mlijeka (broj somatskih stanica), na dva obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG A i OPG B). Kontrola mliječnosti provedena je prema AT metodi. Analize kemijskog sastava i higijenske kvalitete mlijeka provedene su infracrvenom spektrometrijom i fluoro-optoelektronskom metodom. Klimatska obilježja u 2003. i 2004. godini bila su različita, glede količina oborina i vegetacije. Tijekom muznog razdoblja u 2004. godini, na otoku Pagu je bilo znatno više oborina pa je uslijed toga i vegetacija na pašnjacima bila bujnija, što je vjerojatno utjecalo na veću ukupnu proizvodnju mlijeka u laktaciji (P<0,01) u odnosu na 2003. godinu. Prosječni udio mliječne masti (%) u mlijeku bio je 2003. g. na OPG A viši u odnosu na OPG B (P<0,01). Tijekom 2004. godine, razlike u udjelu mliječne masti između praćenih stada nisu bile značajne. Prosječna dnevna količina
mlijeka varirala je od 689 mL (2003.) do 940 mL (2004.) na OPG A, odnosno od 840 mL (2003.) do 850 mL (2004.) na OPG B. Između pojedinih proizvodnih osobina i praćenih pokazatelja kvalitete mlijeka utvrđeni sum značajni koeficijenti korelacija. Utvrđen je značajan utjecaj stada i godine na pojedine proizvodne osobine paških ovaca i kemijski sastav mlijeka.

Ključne riječi
paška ovca; laktacija; proizvodnja mlijeka; mliječna mast; proteini,; somatske stanice

Hrčak ID: 20218

URI
https://hrcak.srce.hr/20218

[engleski]

Posjeta: 2.390 *