hrcak mascot   Srce   HID

Mljekarstvo : časopis za unaprjeđenje proizvodnje i prerade mlijeka, Vol. 58 No. 1, 2008.

Stručni rad

Dodaci u proizvodnji jogurta

Milna Tudor   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8162-8390 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Dubravka Samaržija   ORCID icon orcid.org/0000-0001-5577-4992 ; Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jasmina Havranek

Puni tekst: hrvatski, pdf (206 KB) str. 21-32 preuzimanja: 1.712* citiraj
APA 6th Edition
Tudor, M., Samaržija, D. i Havranek, J. (2008). Dodaci u proizvodnji jogurta. Mljekarstvo, 58 (1), 21-32. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/20220
MLA 8th Edition
Tudor, Milna, et al. "Dodaci u proizvodnji jogurta." Mljekarstvo, vol. 58, br. 1, 2008, str. 21-32. https://hrcak.srce.hr/20220. Citirano 25.04.2019.
Chicago 17th Edition
Tudor, Milna, Dubravka Samaržija i Jasmina Havranek. "Dodaci u proizvodnji jogurta." Mljekarstvo 58, br. 1 (2008): 21-32. https://hrcak.srce.hr/20220
Harvard
Tudor, M., Samaržija, D., i Havranek, J. (2008). 'Dodaci u proizvodnji jogurta', Mljekarstvo, 58(1), str. 21-32. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/20220 (Datum pristupa: 25.04.2019.)
Vancouver
Tudor M, Samaržija D, Havranek J. Dodaci u proizvodnji jogurta. Mljekarstvo [Internet]. 2008 [pristupljeno 25.04.2019.];58(1):21-32. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/20220
IEEE
M. Tudor, D. Samaržija i J. Havranek, "Dodaci u proizvodnji jogurta", Mljekarstvo, vol.58, br. 1, str. 21-32, 2008. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/20220. [Citirano: 25.04.2019.]

Sažetak
U proizvodnji jogurta, prvenstveno zbog njegovih senzorskih svojstava, koriste se različite vrste dodataka. Dodaci su skupina aditiva, aditivima sličnih tvari i ostalih neškodljivih tvari. Svaka od tih skupina, kao i tvari unutar iste skupine, međusobno se razlikuju prema svojim svojstvima i osobinama. Zbog tih različitih osobina i svojstava pojedinih dodataka presudno značenje za poboljšanje senzorskih svojstava jogurta, osim izbora dodatka, ima i količina u kojoj se koristi. Tako isti dodatak u optimalnoj količini poboljšava, a u prevelikoj ili premaloj količini umanjuje senzorska svojstva jogurta. U radu su opisane osobine i svojstva najčešće korištenih dodataka u proizvodnji jogurta, obranog mlijeka u prahu, sirutke u prahu, koncentrata proteina sirutke, šećera i umjetnih sladila, voćnih dodataka, stabilizatora, kazeina u prahu, inulina i vitamina. Također, u radu je opisan i utjecaj svakog pojedinog dodatka na senzorska i fizikalna svojstva, viskoznost i sinerezu, ovisno o količini u kojoj se koristi u proizvodnji jogurta.

Ključne riječi
jogurt; dodaci; senzorska i fizikalna svojstva

Hrčak ID: 20220

URI
https://hrcak.srce.hr/20220

[engleski]

Posjeta: 2.954 *