hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12

Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama

Marina Miletić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Teuta Murati ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Ada Puntarić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Kmetič ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (342 KB) str. 78-85 preuzimanja: 362* citiraj
APA 6th Edition
Miletić, M., Murati, T., Puntarić, A., Bilandžić, N. i Kmetič, I. (2018). Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (3-4), 78-85. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12
MLA 8th Edition
Miletić, Marina, et al. "Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 13, br. 3-4, 2018, str. 78-85. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12. Citirano 27.09.2020.
Chicago 17th Edition
Miletić, Marina, Teuta Murati, Ada Puntarić, Nina Bilandžić i Ivana Kmetič. "Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 13, br. 3-4 (2018): 78-85. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12
Harvard
Miletić, M., et al. (2018). 'Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13(3-4), str. 78-85. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12
Vancouver
Miletić M, Murati T, Puntarić A, Bilandžić N, Kmetič I. Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2018 [pristupljeno 27.09.2020.];13(3-4):78-85. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12
IEEE
M. Miletić, T. Murati, A. Puntarić, N. Bilandžić i I. Kmetič, "Utjecaj pripremnih tehnika i termičkih postupaka procesiranja na sadržaj ostataka pesticida u namirnicama", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.13, br. 3-4, str. 78-85, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.12

Sažetak
Suvremena proizvodnja prehrambenih proizvoda gotovo je nezamisliva bez upotrebe pesticida. Porast kontaminacije hrane ostacima pesticida
je doveo do povećane potrebe za otkrivanjem načina za njihovo uklanjanje. Brojne tehnike procesiranja hrane, bilo u industriji ili u kućanstvima, mogu dovesti do promjene njihovog sadržaja u namirnici. Njihovo uklanjanje iz namirnice ovisi o kemijskim karakteristikama pesticida te vrsti namirnice u kojoj se nalaze kao i o načinu procesiranja namirnice. Razni pripremni (pranje vodom ili otopinama, guljenje) te termički postupci obrade (pasterizacija, blanširanje, kuhanje, prženje, pečenje) koji se koriste u procesima pripreme hrane mogu dovesti do promjene (najčešće smanjenja) sadržaja ostataka pesticida. U ovom radu prikazan je utjecaj najzastupljenijih pripremnih tehnika te termičkih postupaka procesiranja namirnica na sadržaj ostataka pesticida u krajnjim proizvodima.

Ključne riječi
hrana; pesticidi; pranje; guljenje; termičko procesiranje; faktor procesiranja

Hrčak ID: 217735

URI
https://hrcak.srce.hr/217735

Posjeta: 550 *