hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2

Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla

Liridone Fejzuli ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jagoda Šušković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Blaženka Kos ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (415 KB) str. 95-106 preuzimanja: 678* citiraj
APA 6th Edition
Fejzuli, L., Solomun Kolanović, B., Šušković, J., Kos, B. i Bilandžić, N. (2018). Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (3-4), 95-106. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2
MLA 8th Edition
Fejzuli, Liridone, et al. "Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 13, br. 3-4, 2018, str. 95-106. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2. Citirano 27.09.2020.
Chicago 17th Edition
Fejzuli, Liridone, Božica Solomun Kolanović, Jagoda Šušković, Blaženka Kos i Nina Bilandžić. "Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 13, br. 3-4 (2018): 95-106. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2
Harvard
Fejzuli, L., et al. (2018). 'Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13(3-4), str. 95-106. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2
Vancouver
Fejzuli L, Solomun Kolanović B, Šušković J, Kos B, Bilandžić N. Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2018 [pristupljeno 27.09.2020.];13(3-4):95-106. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2
IEEE
L. Fejzuli, B. Solomun Kolanović, J. Šušković, B. Kos i N. Bilandžić, "Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.13, br. 3-4, str. 95-106, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2

Sažetak
Aminoglikozidni antibiotici se upotrebljavaju u terapiji bolesti, kao aditivi stočnoj hrani, ili kao promotori rasta kako bi se poticao rast životinja. Dio apliciranih antibiotika se akumulira unutar različitih tkiva, a dio se izlučuje kroz urin, izmet, mlijeko i jaja tretiranih životinja, bilo kao nemetabolizirani ishodišni spojevi, ili kao njihovi metaboliti. To može predstavljati stvarnu prijetnju potrošaču, kroz izloženost ostacima
antibiotika, a moguć je razvoj i prijenos antibiotičke rezistencije ili pojava alergija i drugih zdravstvenih poremećaja. Negativni aspekti
uporabe antibiotika kod životinja potvrđuju važnost kontinuiranog praćenja ostataka antibiotika, kao i razvoja učinkovitih analitičkih tehnika za utvrđivanje njihove bioakumulacije u tkivima i precizne koncentracije ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj prehrani.

Ključne riječi
antibiotici; aminoglikozidi; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane

Hrčak ID: 217737

URI
https://hrcak.srce.hr/217737

Posjeta: 885 *