Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.2

Aminoglikozidni antibiotici – primjena u veterinarstvu i kontrola u hrani životinjskog podrijetla

Liridone Fejzuli ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Jagoda Šušković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Blaženka Kos ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Nina Bilandžić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 415 Kb

str. 95-106

preuzimanja: 2.515

citiraj


Sažetak

Aminoglikozidni antibiotici se upotrebljavaju u terapiji bolesti, kao aditivi stočnoj hrani, ili kao promotori rasta kako bi se poticao rast životinja. Dio apliciranih antibiotika se akumulira unutar različitih tkiva, a dio se izlučuje kroz urin, izmet, mlijeko i jaja tretiranih životinja, bilo kao nemetabolizirani ishodišni spojevi, ili kao njihovi metaboliti. To može predstavljati stvarnu prijetnju potrošaču, kroz izloženost ostacima
antibiotika, a moguć je razvoj i prijenos antibiotičke rezistencije ili pojava alergija i drugih zdravstvenih poremećaja. Negativni aspekti
uporabe antibiotika kod životinja potvrđuju važnost kontinuiranog praćenja ostataka antibiotika, kao i razvoja učinkovitih analitičkih tehnika za utvrđivanje njihove bioakumulacije u tkivima i precizne koncentracije ostataka antibiotika u proizvodima životinjskog podrijetla namijenjenih ljudskoj prehrani.

Ključne riječi

antibiotici; aminoglikozidi; antibiotička rezistencija; hrana životinjskog podrijetla; kontrola hrane

Hrčak ID:

217737

URI

https://hrcak.srce.hr/217737

Datum izdavanja:

19.12.2018.

Posjeta: 3.522 *