hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3

Kontrola antimikrobnih lijekova u medu

Nina Bilandžić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Tlak Gajger ; Veterinarski fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Petra Buljan   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7807-1624 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Marina Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (372 KB) str. 107-119 preuzimanja: 147* citiraj
APA 6th Edition
Bilandžić, N., Solomun Kolanović, B., Tlak Gajger, I., Buljan, P., Krpan, M. i Hruškar, M. (2018). Kontrola antimikrobnih lijekova u medu. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13 (3-4), 107-119. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3
MLA 8th Edition
Bilandžić, Nina, et al. "Kontrola antimikrobnih lijekova u medu." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 13, br. 3-4, 2018, str. 107-119. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3. Citirano 18.11.2019.
Chicago 17th Edition
Bilandžić, Nina, Božica Solomun Kolanović, Ivana Tlak Gajger, Petra Buljan, Marina Krpan i Mirjana Hruškar. "Kontrola antimikrobnih lijekova u medu." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 13, br. 3-4 (2018): 107-119. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3
Harvard
Bilandžić, N., et al. (2018). 'Kontrola antimikrobnih lijekova u medu', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 13(3-4), str. 107-119. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3
Vancouver
Bilandžić N, Solomun Kolanović B, Tlak Gajger I, Buljan P, Krpan M, Hruškar M. Kontrola antimikrobnih lijekova u medu. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2018 [pristupljeno 18.11.2019.];13(3-4):107-119. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3
IEEE
N. Bilandžić, B. Solomun Kolanović, I. Tlak Gajger, P. Buljan, M. Krpan i M. Hruškar, "Kontrola antimikrobnih lijekova u medu", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.13, br. 3-4, str. 107-119, 2018. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.13.3-4.3

Sažetak
Danas se pčelarstvo i proizvodnja meda suočava s brojnim izazovima među kojima je i sve češća uporaba antibiotika u svrhu spriječavanja infekcija pčela uzrokovanih patogenim mikroorganizmima. Najčešći antibiotici koji se koriste u kontroli bolesti pčela su tetraciklini, aminoglikozidi, sulfonamidi i makrolidi. Stoga se ostaci ovih antibiotika mogu naći u medu. Na razini Europske Unije (EU) nisu određene najviše dopuštene koncentracije antibiotika u medu što znači da njihova primjena u pčelarstvu nije dopuštena. Zbog toga su za njihovu kontrolu potrebne učinkovite metode visoke osjetljivosti kako bi se osiguralo da se med kontrolira na što nižim granicama detekcije. Kontrola ovih tvari se provodi primjenom različitih orijentacijskih i potvrdnih analitičkih metoda. Danas se sve više primjenjuju suvremene metode tekućinske kromatografije u kombinaciji sa spektrometrijom masa koje imaju visoku osjetljivost te omogućuju identifikaciju i kvantifikaciju mnogih analita. Koncentracije antibiotika se na razini EU kontroliraju u okviru
nacionalnih planova zemalja članica. Analizom rezultata nacionalnih planova članica EU u razdoblju od 2013. do 2016. Europska agencija za sigurnost hrane izvjestila je da je najveći broj nesukladnih rezultata u medu utvrđen za makrolide, te zatim za sulfonamide i tetracikline. Povišene koncentracije ovih antibiotika kao i aminoglikozida su također utvrđene u medu sa tržišta EU.

Ključne riječi
antibiotici; pčelarstvo; med; analitičke metode; kontrola hrane

Hrčak ID: 217738

URI
https://hrcak.srce.hr/217738

Posjeta: 300 *