Skoči na glavni sadržaj

Sažetak sa skupa

UČESTALOST KONZUMACIJE POVRĆA KOD MEDICINSKIH SESTARA/TEHNIČARA

Katarina Jerković Gavran orcid id orcid.org/0000-0002-1951-4269 ; Zlatni cekin, poliklinika, Vinogradska 115, Slavonski Brod, Hrvatska
Marijana Krijan orcid id orcid.org/0000-0003-4553-7576 ; Zavod za hitnu medicinu Požeško-slavonske županije, Matije Gupca 10, Požega, Hrvatska
Branka Martić orcid id orcid.org/0000-0003-1726-4902 ; Zavod za hitnu medicinu Brodsko-posavske županije, Borovska 7, Slavonski Brod, Hrvatska
Sanela Domić ; Zdravstvena ustanova Intermed, Matije Gupca 21, Požega, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 265 Kb

str. 7-7

preuzimanja: 234

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 265 Kb

str. 7-8

preuzimanja: 212

citiraj


Sažetak

Uvod: Umjerenost i raznolikost ključ je zdrave prehrane. Pravilno se hraniti znači konzumirati raznolike namirnice. Jedna namirnica ukoliko se samostalno uzima ne sadrži sve bitne hranjive tvari u količini koja je potrebna za normalno funkcioniranje organizma. Dobrom kombinacijom i raznolikošću namirnica smanjujemo mogućnost smanjenog ili pak prevelikog unosa pojedinih hranjivih tvari. Moderan način i ubrzan tempo života, stres, brza hrana - lako dostupna, su naša svakodnevnica. Slobodnog vremena sve je manje, jesti zdravo je sve veći izazov.
Cilj: Cilj ovog rada je istražiti koliko često medicinske sestre/tehničari konzumiraju povrće.
Metode: za analizu koristila se anonimna anketa od osamnaest pitanja, dvanaest demografskog tipa i šest vezanih za konzumaciju povrća.
Rezultati: U istraživanju je sudjelovalo 60 ispitanika od kojih je 57 (95 %) ženskih ispitanika i 3 (5 %) muška ispitanika. Prema samostalnoj procjeni materijalnog stanja većina ispitanika navodi prosječno 41 (68,3 %) te nema odstupanja u procjeni zdravlja u odnosu na prošlu godinu kod 43 (71,75 %). Na pitanje koliko često konzumirate salatu 38 (63 %) ispitanika je izjavilo da salatu konzumira svaki dan. Krumpir konzumiraju svaki dan 5% ispitanika, a 73% ispitanika krumpir konzumira dva puta tjedno. Kupus, kelj, karfiol konzumira svaki dan 13% ispitanika, a njih 60% dva puta tjedno. Mahunarke 6% ispitanika konzumira svaki dan, a njih 37 % vrlo rijetko. Korjenasto povrće njih 58% konzumira dva puta tjedno, a 17% vrlo rijetko. Lisnato povrće svaki dan konzumira 3 (5 %) ispitanika svaki dan, a 53% vrlo rijetko.
Zaključak: s obzirom na dobivene rezultate i činjenicu da su anketu popunjavale medicinske sestre/tehničari poražavajući su podatci konzumacije lisnatog povrća, poznavajući njen pozitivan učinak na zdravlje. Brz način života i slabiji materijalni uvjeti mogući su uzroci slabijeg konzumiranja povrća.

Ključne riječi

medicinska sestra; konzumacija; povrće

Hrčak ID:

218586

URI

https://hrcak.srce.hr/218586

Datum izdavanja:

31.12.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.062 *