Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0202

Utjecaj sustava hranidbe i sezone laktacije na udjel proteina u mlijeku

Jolanta Król orcid id orcid.org/0000-0002-6289-3153 ; University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Aneta Brodziak orcid id orcid.org/0000-0002-8439-796X ; University of Life Sciences in Lublin, Laboratory for Organic Production of Food of Animal Origin, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Witold Chabuz ; University of Life Sciences in Lublin, Sub-Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Zygmunt Litwińczuk ; University of Life Sciences in Lublin, Sub-Department of Cattle Breeding and Genetic Resources Conservation, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland
Joanna Barłowska ; University of Life Sciences in Lublin, Department of Commodity Science and Processing of Raw Animal Materials, Akademicka 13, 20-950 Lublin, Poland


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 98-107

preuzimanja: 522

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 236 Kb

str. 98-107

preuzimanja: 562

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je analizirati sadržaj proteinske frakcije mlijeka, s posebnim naglaskom na protein sirutke, ovisno o sustavu hranidbe krava (grupa 1 - ekstenzivni, 2 - djelomično intenzivni, 3 - intenzivni) kao i sezoni laktacije (proljeće-ljeto i jesen-zima). Kemijske analize krmiva bile su temelj za izračun dostatnosti energije i proteina u dnevnom unosu nutrijenata. Ukupno je ispitano 1133 uzorka mlijeka (550 zimi i 583 ljeti), a određivani su ukupan broj somatskih stanica (SCC), osnovni kemijski sastav, te udjeli kazeina i proteina sirutke - α-laktalbumin, β-laktoglobulin, albumin krvnog seruma (BSA), laktoferin i lizozim. Viši udio ukupnih proteina, uključujući kazein, utvrđen je u mlijeku krava s farmi s djelomično intenzivnim i intenzivnim sustavom hranidbe. Međutim, neovisno o sezoni laktacije, najveće koncentracije proteina sirutke utvrđene su u mlijeku krava svrstanih u grupu 1, čija se hranidba temeljila na kontinuiranoj ispaši (ljeti - ispaša i sijeno; zimi - sijeno i silaža). Porastom udjela silaže i industrijskih krmiva u hranidbi, udjel proteina sirutke (prije svega β-laktoglobulina i laktoferina) je padao, što je potvrđeno i dobivenim negativnim koeficijentima korelacije.

Ključne riječi

protein sirutke; ekstenzivni sustav; intenzivni sustav; korelacije

Hrčak ID:

218653

URI

https://hrcak.srce.hr/218653

Datum izdavanja:

1.4.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.021 *