hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad

Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane

Nina Vukušić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2521-9802 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (633 KB) str. 0-0 preuzimanja: 295* citiraj
APA 6th Edition
Vukušić, N. i Zdolec, N. (2019). Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane. Veterinar, 57. (1.), 0-0. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/218999
MLA 8th Edition
Vukušić, Nina i Nevijo Zdolec. "Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane." Veterinar, vol. 57., br. 1., 2019, str. 0-0. https://hrcak.srce.hr/218999. Citirano 19.10.2021.
Chicago 17th Edition
Vukušić, Nina i Nevijo Zdolec. "Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane." Veterinar 57., br. 1. (2019): 0-0. https://hrcak.srce.hr/218999
Harvard
Vukušić, N., i Zdolec, N. (2019). 'Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane', Veterinar, 57.(1.), str. 0-0. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/218999 (Datum pristupa: 19.10.2021.)
Vancouver
Vukušić N, Zdolec N. Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane. Veterinar [Internet]. 2019 [pristupljeno 19.10.2021.];57.(1.):0-0. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/218999
IEEE
N. Vukušić i N. Zdolec, "Značenje bakteriocina enterokoka u sigurnosti hrane", Veterinar, vol.57., br. 1., str. 0-0, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/218999. [Citirano: 19.10.2021.]

Sažetak
Značenje enterokoka u području sigurnosti hrane preispituje se već niz godina. S jedne su strane oni fermentacijske bakterije koje pridonose razvoju senzorskih svojstava fermentirane hrane, sintetiziraju antimikrobne tvari – bakteriocine, no s druge strane stvaraju biogene amine ili prenose gene rezistencije u toj istoj hrani. U ovom su radu prikazane prednosti ovih bakterija s obzirom na sposobnost sinteze bakteriocina enterocina koji pokazuju snažno inhibicijsko djelovanje prema patogenim bakterijama uzročnicima bolesti prenosivih hranom. Primjena enterocina kao prirodnog konzervansa primjer je novih trendova u razvoju biokonzerviranja i proizvodnje mikrobiološki sigurnije hrane životinjskog podrijetla.

Ključne riječi
enterocini; enterokoki; hrana životinjskog podrijetla; biokonzerviranje; sigurnost hrane

Hrčak ID: 218999

URI
https://hrcak.srce.hr/218999

[engleski]

Posjeta: 492 *