hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.2.2

Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda

Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ana Vulić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Irena Perković ; Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, Hrvatski veterinarski institut, Vinkovci, Hrvatska
Nina Kudumija ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Tina Lešić ; Laboratorij za analitičku kemiju, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Maja Kiš ; Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, Hrvatski veterinarski institut, Križevci, Hrvatska
Manuela Zadravec ; Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Mario Mitak ; Laboratorij za mikrobiologiju hrane i hrane za životinje, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (7 MB) str. 186-197 preuzimanja: 172* citiraj
APA 6th Edition
Pleadin, J., Vulić, A., Perković, I., Kudumija, N., Lešić, T., Kiš, M., ... Mitak, M. (2019). Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (2), 186-197. https://doi.org/10.31727/m.21.2.2
MLA 8th Edition
Pleadin, Jelka, et al. "Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 2, 2019, str. 186-197. https://doi.org/10.31727/m.21.2.2. Citirano 13.08.2020.
Chicago 17th Edition
Pleadin, Jelka, Ana Vulić, Irena Perković, Nina Kudumija, Tina Lešić, Maja Kiš, Manuela Zadravec i Mario Mitak. "Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 2 (2019): 186-197. https://doi.org/10.31727/m.21.2.2
Harvard
Pleadin, J., et al. (2019). 'Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(2), str. 186-197. https://doi.org/10.31727/m.21.2.2
Vancouver
Pleadin J, Vulić A, Perković I, Kudumija N, Lešić T, Kiš M i sur. Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 13.08.2020.];XXI(2):186-197. https://doi.org/10.31727/m.21.2.2
IEEE
J. Pleadin, et al., "Mikotoksini aflatoksini i okratoksini – prijetnja sigurnosti tradicionalnih mesnih proizvoda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 2, str. 186-197, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.2.2

Sažetak
Tijekom dugotrajnog zrenja površinu trajnih tradicionalnih mesnih proizvoda (TMP) uobičajeno obrastaju plijesni. Među njima, toksikotvorne vrste produciraju sekundarne metabolite mikotoksine, koji imaju izrazite štetne posljedice po zdravlje ljudi i životinja. Aflatoksini i okratoksini imaju dokazane karcinogene i mutagene učinke u organizmu, a njihova pojavnost u TMP najčešće je posljedica prekomjernog rasta površinske plijesni. Osim ovim izravnim putem, mikotoksini u TMP mogu biti prisutni i neizravno, putem kontaminirane stočne hrane, čija uporaba na farmskim životinjama rezultira prijenosom (carry-over efektom) u finalne mesne proizvode. Zbog učestalosti kontaminacije važan je razvoj potvrdnih analitičkih metoda za detekciju mikotoksina te primjena metoda za identifikaciju površinskih plijesni. Kako bi se spriječila kontaminacija TMP i mogući štetni učinci po zdravlje potrošača, potrebno je poduzeti sve preventivne radnje i provoditi sustavnu kontrolu ovih kontaminanata. Ovaj rad daje pregled svojstava aflatoksina i okratoksina kao mikotoksina od najvećeg značaja za pojavnost u mesnim proizvodima, plijesni koje ih produciraju te metoda detekcije, prevencije i redukcije kontaminacije TMP.

Ključne riječi
tradicionalni mesni proizvodi; mikotoksini; plijesni; toksičnost; prevencija; redukcija

Hrčak ID: 219813

URI
https://hrcak.srce.hr/219813

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 407 *