hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.2.1

Značaj upotrebe kuhinjske soli

Liza Curman
Vesna Dobranić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Tomislav Mikuš   ORCID icon orcid.org/0000-0003-1388-2404 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 198-205 preuzimanja: 211* citiraj
APA 6th Edition
Curman, L., Dobranić, V., Mikuš, T. i Cvrtila, Ž. (2019). Značaj upotrebe kuhinjske soli. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (2), 198-205. https://doi.org/10.31727/m.21.2.1
MLA 8th Edition
Curman, Liza, et al. "Značaj upotrebe kuhinjske soli." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 2, 2019, str. 198-205. https://doi.org/10.31727/m.21.2.1. Citirano 08.08.2020.
Chicago 17th Edition
Curman, Liza, Vesna Dobranić, Tomislav Mikuš i Željka Cvrtila. "Značaj upotrebe kuhinjske soli." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 2 (2019): 198-205. https://doi.org/10.31727/m.21.2.1
Harvard
Curman, L., et al. (2019). 'Značaj upotrebe kuhinjske soli', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(2), str. 198-205. https://doi.org/10.31727/m.21.2.1
Vancouver
Curman L, Dobranić V, Mikuš T, Cvrtila Ž. Značaj upotrebe kuhinjske soli. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 08.08.2020.];XXI(2):198-205. https://doi.org/10.31727/m.21.2.1
IEEE
L. Curman, V. Dobranić, T. Mikuš i Ž. Cvrtila, "Značaj upotrebe kuhinjske soli", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 2, str. 198-205, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.2.1

Sažetak
Kuhinjska sol ima važnu ulogu u formiranju okusa i teksture hrane te u osiguranju njezine mikrobiološke stabilnosti. Sol je jedan od najstarijih konzervansa koji se upotrebljava u prehrambenoj industriji, a
konzerviranje solju smatra se kemijskim postupkom kojim se postiže dehidracija hrane. Prekomjeran unos
kuhinjske soli jedan je od najvažnijih čimbenika koji značajno narušava ljudsko zdravlje. Uobičajen unos
soli, što znači i unosi natrija, visok je u razvijenim zemljama i premašuje količine potrebne za normalno
funkcioniranje organizma. Procjenjuje se da je u Hrvatskoj prosječan dnevni unos soli od 12-16 g, dok je
preporuka Svjetske zdravstvene organizacije do 5 g.

Ključne riječi
sol; konzerviranje hrane

Hrčak ID: 219814

URI
https://hrcak.srce.hr/219814

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 482 *