Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

PROIZVODI SA ZAŠTIĆENOM OZNAKOM IZVORNOSTI I ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA NA HRVATSKOM TRŽIŠTU

Ružica Brečić orcid id orcid.org/0000-0003-3327-2187 ; University of Zagreb, Faculty of Economics and Business, Zagreb, Croatia
Marina Tomić Maksan ; University of Zagreb, Faculty of Agriculture, Zagreb, Croatia
Jelena Đugum ; Ministry of Agriculture, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 237 Kb

str. 63-70

preuzimanja: 646

citiraj


Sažetak

Ovo istraživanje predstavlja prvi korak prema opisu profila i motiva hrvatskih proizvođača i njihovih načina proizvodnje hrane sa zaštićenim oznakama izvornosti i zemljopisnog podrijetla (ZOI I ZOZP). Rad je usmjeren na ispitivanje percepcije proizvođača o uspješnosti proizvodnje zaštićenih proizvoda, kao i marketinških aktivnosti kojima se povećava uspjeh takvih proizvoda. Primarna metoda istraživanja je metoda dubinska intervjua sa 17 proizvođača maslinovog ulja (ZOI) i 6 proizvođača dalmatinskog pršuta (ZOZP). Rezultati istraživanja pokazali su da proizvođači zaštićenih proizvoda smatraju da je najveći problem nedovoljna edukacija hrvatskih proizvođača o oznakama ZOI/ ZOZP te visoki troškovi potrebni za zaštitu i kontrolu proizvoda. Birokracija i troškovi provedbe, zajedno s nedostatkom znanja potrošača, spriječavaju brzo usvajanje ovakvih proizvoda u Hrvatskoj. Međutim, proizvođači obje vrste proizvoda smatraju da veći uspjeh zahtijeva veća ulaganja u marketinške aktivnosti tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Rad završava zaključkom te implikacijama za menadžere i istraživače.

Ključne riječi

zaštićena oznaka izvornosti; zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla; prehrambeni proizvodi; proizvođači; Hrvatska

Hrčak ID:

220183

URI

https://hrcak.srce.hr/220183

Datum izdavanja:

30.4.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.503 *