hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4

Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske

Kristina Doko ; Federalni agromediteranski zavod, Mostar, Bosna i Hercegovina
Veronika Barišić   ORCID icon orcid.org/0000-0001-8185-5155 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Ivana Flanjak   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4545-4228 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Antun Jozinović   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9627-1013 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Jurislav Babić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-6453-1850 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska
Đurđica Ačkar   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4257-2907 ; Prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 22-27 preuzimanja: 182* citiraj
APA 6th Edition
Doko, K., Barišić, V., Flanjak, I., Jozinović, A., Babić, J. i Ačkar, Đ. (2019). Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske. Glasnik Zaštite Bilja, 42 (3), 22-27. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4
MLA 8th Edition
Doko, Kristina, et al. "Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 42, br. 3, 2019, str. 22-27. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4. Citirano 22.09.2020.
Chicago 17th Edition
Doko, Kristina, Veronika Barišić, Ivana Flanjak, Antun Jozinović, Jurislav Babić i Đurđica Ačkar. "Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske." Glasnik Zaštite Bilja 42, br. 3 (2019): 22-27. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4
Harvard
Doko, K., et al. (2019). 'Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske', Glasnik Zaštite Bilja, 42(3), str. 22-27. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4
Vancouver
Doko K, Barišić V, Flanjak I, Jozinović A, Babić J, Ačkar Đ. Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2019 [pristupljeno 22.09.2020.];42(3):22-27. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4
IEEE
K. Doko, V. Barišić, I. Flanjak, A. Jozinović, J. Babić i Đ. Ačkar, "Mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske", Glasnik Zaštite Bilja, vol.42, br. 3, str. 22-27, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.4

Sažetak
U ovom radu određena je mikrobiološka kvaliteta kakaove ljuske koja se dobiva kao nusproizvod u proizvodnji čokolade, nakon prženja kakaovog zrna. Kakaova ljuska je tretirana postupkom visokonaponskog električnog pražnjenja (VNEP) pri 40 i 80 Hz tijekom 15, 30 i 45 min u vodenoj suspenziji (pri koncentraciji kakaove ljuske 1,5 i 3,0 %). Istraživanje je pokazalo da je kakaova ljuska, iako je prije analize prošla termički tretman (prženje) jako opterećena mikroorganizmima, ali da se primjenom VNEP može reducirati broj enterobakterija. Naknadna obrada kakaove ljuske sušenjem pri 40 °C, međutim, uzrokuje oporavak mikroorganizama.

Ključne riječi
kakaova ljuska; visokonaponsko električno pražnjenje; aerobne mezofilne bakterije; kvasci i plijesni; enterobakterije

Hrčak ID: 220528

URI
https://hrcak.srce.hr/220528

[engleski]

Posjeta: 372 *