hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12

Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´

Ana-Marija Jagatić Korenika ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Puhelek ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Tomaz ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Ana Jeromel ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (1 MB) str. 96-100 preuzimanja: 193* citiraj
APA 6th Edition
Jagatić Korenika, A., Puhelek, I., Tomaz, I. i Jeromel, A. (2019). Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´. Glasnik Zaštite Bilja, 42 (3), 96-100. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12
MLA 8th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, et al. "Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 42, br. 3, 2019, str. 96-100. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12. Citirano 09.08.2020.
Chicago 17th Edition
Jagatić Korenika, Ana-Marija, Ivana Puhelek, Ivana Tomaz i Ana Jeromel. "Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´." Glasnik Zaštite Bilja 42, br. 3 (2019): 96-100. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12
Harvard
Jagatić Korenika, A., et al. (2019). 'Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´', Glasnik Zaštite Bilja, 42(3), str. 96-100. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12
Vancouver
Jagatić Korenika A, Puhelek I, Tomaz I, Jeromel A. Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2019 [pristupljeno 09.08.2020.];42(3):96-100. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12
IEEE
A. Jagatić Korenika, I. Puhelek, I. Tomaz i A. Jeromel, "Kemijska i senzorna karakterizacija vina ´Chardonnay´", Glasnik Zaštite Bilja, vol.42, br. 3, str. 96-100, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.42.3.12

Sažetak
Tijekom berbe 2017. proizvedena su četiri vina ´Chardonnay´ uz upotrebu različitih komercijalno dostupnihsojeva Saccharomyces cerevisiae i bayanus kvasaca te je uspoređen njihov aromatski profil. Primjenom ekstrakcije na čvrstoj fazi te vezanim sustavom plinska kromatografija- spektrometar masa, u vinima je identificirano oko 70 hlapljivih spojeva. Analizirani spojevi, podijeljeni u 7 kemijskih grupa, značajno su utjecali na senzorni profil vina i njihovu različitost. Rezultati su pokazali značajan i pozitivan utjecaj korištenih sojeva kvasaca na neke grupe spojeva koji doprinose kakvoći vina, poput etil-estera, izoamil i izobutil-acetata, nekih viših alkohola te monoterpena (linalol, citronelol i geraniol). Određena je i aktivna mirisna vrijednost (OAV) pojedinih aromatskih spojeva koji su prema sličnosti deskriptora grupirani u aromatske serije poput voćne, cvjetne, začinske i maslačne, što je omogućilo i opisno definiranje aromatskog profila svakog vina.

Ključne riječi
´Chardonnay´; S. cerevisiae; S. bayanus; GC-MS; aromatski spojevi; OAV

Hrčak ID: 220536

URI
https://hrcak.srce.hr/220536

[engleski]

Posjeta: 341 *