Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.21857/mnlqgc0koy

FIJUMANSKI NA TANJURU. Etimološka i leksikološka analizafijumanskoga kulinarskog nazivlja

Nina Spicijarić Paškvan orcid id orcid.org/0000-0001-9833-7936 ; Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - Zavod za povijesne i društvene znanosti u Rijeci, Rijeka, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 525 Kb

str. 55-75

preuzimanja: 782

citiraj


Sažetak

Cilj je u ovome radu popisati te etimološki i leksikološki obraditi lekseme kojima
se imenuju kuhana, tj. termički obrađena jela u fijumanskom idiomu. Budući da se u
kulinarstvu odražava kultura i tradicija određenoga kraja, a jezik je odraz izvanjezične
stvarnosti, polazi se od hipoteze da će u dobivenoj građi biti zastupljeni svi jezični
slojevi prisutni u gradu Rijeci tijekom povijesti. Pritom se misli na slavenski, germanski,
mađarski i romanski sloj. Građa je prikupljena ispitivanjem izvornih govornika uz
pomoć prethodno pripremljenoga upitnika.

Ključne riječi

fijumanski; kuhana jela; kulinarstvo; romanizmi; slavizmi; germanizmi; hungarizmi

Hrčak ID:

220825

URI

https://hrcak.srce.hr/220825

Datum izdavanja:

4.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.722 *