Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.10

PROIZVODNI POKAZATELJI BROJLERA HRANJENIH DODATKOM PROPOLISA I PČELINJEGA PELUDA

Ivana Prakatur ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Ivan Miškulin orcid id orcid.org/0000-0001-7238-2341 ; Sveučilište Josipa Juraja Strossmayera u Osijeku, Medicinski fakultet Osijek, , Josipa Huttlera 4, Osijek, Hrvatska
Dalida Galović orcid id orcid.org/0000-0002-2162-3499 ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Zvonimir Steiner ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Božica Lachner ; DVM - Agricultural Food Company Valpovo Ltd., A. B. Šimića 27, Valpovo, Croatia
Matija Domaćinović ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 368 Kb

str. 69-75

preuzimanja: 727

citiraj


Sažetak

Cilj ovoga istraživanja bio je ispitati učinak hranidbe uz dodatak propolisa i/ili pčelinjega peluda na proizvodne pokazatelje brojlera. Ovaj pokus proveden je na 200 brojlera provenijencije Ross 308 ravnomjerno raspoređenih po spolu, koji su bili podijeljeni u pet skupina. Tijekom cijeloga pokusa kontrolna je skupina brojlera bila hranjena krmnom smjesom, dok su pokusne skupine brojlera hranjene istom krmnom smjesom uz dodatak propolisa i pčelinjeg peluda, svakim dodatkom zasebno ili u kombinaciji u određenome omjeru. Prosječne vrijednosti tjelesne mase brojlera bile su znatno više 7. (p=0,001), 14., 21., 28., 35. (p<0,001) i 42. (p=0,002) dana tova u pokusnim skupinama brojlera u usporedbi s kontrolnom skupinom. Prosječne vrijednosti prirasta bile su znatno više 1. (p<0,001), 2. (p=0,002), 3. (p< 0,001), 4. (p= 0,029) i 5. (p=0,009) tjedna tova u pokusnim skupinama brojlera u usporedbi s kontrolnom skupinom. Ovo istraživanje je nedvojbeno pokazalo kako propolis i pčelinji pelud imaju značajan pozitivan učinak na proizvodne pokazatelje brojlera.

Ključne riječi

hranidba brojlera; pčelinji pelud; prirast tjelesne mase; proizvodni pokazatelji; propolis; tjelesna masa

Hrčak ID:

221100

URI

https://hrcak.srce.hr/221100

Datum izdavanja:

14.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.740 *