hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12

UTJECAJ NAČINA SUŠENJA NA EKSTRAKCIJU ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA PRIMJENOM SUPERKRITIČNOGA CO2

Mario Jakobović ; Polytechnic in Požega, Vukovarska 17, 34000 Požega, Croatia
Darko Kiš ; Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Hrvatska
Krunoslav Aladić ; . - Croatian Veterinary Institute, Branch - Veterinary Institute Vinkovci, Josipa Kozarca 24, 32100 Vinkovci, Croatia,
Snježana Jakobović ; - The Institute for Scientific and Artistic Work of Croatian Academy of Sciences and Arts in Požega, Županijska 9, 34000 Požega, Croatia
Melita Lončarić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia
Stela Jokić ; Josip Juraj Strossmayer University of Osijek, Faculty of Food Technology Osijek, Franje Kuhača 20, 31000 Osijek, Croatia

Puni tekst: engleski, pdf (223 KB) str. 81-88 preuzimanja: 53* citiraj
APA 6th Edition
Jakobović, M., Kiš, D., Aladić, K., Jakobović, S., Lončarić, M. i Jokić, S. (2019). EFFECT OF DRYING METHOD ON SUPERCRITICAL CO2 EXTRACTION OF GRAPE SEED OIL . Poljoprivreda, 25 (1), 81-88. https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12
MLA 8th Edition
Jakobović, Mario, et al. "EFFECT OF DRYING METHOD ON SUPERCRITICAL CO2 EXTRACTION OF GRAPE SEED OIL ." Poljoprivreda, vol. 25, br. 1, 2019, str. 81-88. https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12. Citirano 21.10.2019.
Chicago 17th Edition
Jakobović, Mario, Darko Kiš, Krunoslav Aladić, Snježana Jakobović, Melita Lončarić i Stela Jokić. "EFFECT OF DRYING METHOD ON SUPERCRITICAL CO2 EXTRACTION OF GRAPE SEED OIL ." Poljoprivreda 25, br. 1 (2019): 81-88. https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12
Harvard
Jakobović, M., et al. (2019). 'EFFECT OF DRYING METHOD ON SUPERCRITICAL CO2 EXTRACTION OF GRAPE SEED OIL ', Poljoprivreda, 25(1), str. 81-88. https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12
Vancouver
Jakobović M, Kiš D, Aladić K, Jakobović S, Lončarić M, Jokić S. EFFECT OF DRYING METHOD ON SUPERCRITICAL CO2 EXTRACTION OF GRAPE SEED OIL . Poljoprivreda [Internet]. 2019 [pristupljeno 21.10.2019.];25(1):81-88. https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12
IEEE
M. Jakobović, D. Kiš, K. Aladić, S. Jakobović, M. Lončarić i S. Jokić, "EFFECT OF DRYING METHOD ON SUPERCRITICAL CO2 EXTRACTION OF GRAPE SEED OIL ", Poljoprivreda, vol.25, br. 1, str. 81-88, 2019. [Online]. https://doi.org/10.18047/poljo.25.1.12

Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti utjecaj načina sušenja (prirodno i u komornome sušioniku), kao i same pripreme sjemenki grožđa, na ekstrakciju ulja superkritičnim CO2 iz triju sorata grožđa (graševina, Zweigelt, Cabernet Sauvignon). Najveći udio ulja ekstrahiran je iz prirodno osušenih i prethodno opranih sjemenki grožđa crne sorte Cabernet Sauvignon (14,85%), dok je najmanje ulja dobiveno iz sjemenki osušenih u komornome sušioniku bijele sorte graševina (7,67%). Vrijednost peroksidnoga broja dobivenih ulja bila je u rasponu 0,36-1,77 mmol O2/kg, slobodne masne kiseline 0,28-8,0%, a netopljive nečistoće 0,05-0,28%. U ulju dobivenome iz prirodno osušenih sjemenki grožđa određene su sljedeće masne kiseline: palmitinska (6,98-11,58%), stearinska (3,82-6,59%), oleinska (14,90-19,97%) i linolna kiselina (61,82-71,96%). U ulju sjemenki grožđa prethodno osušenih u komori određene su sljedeće masne kiseline: palmitinska (6,84-8,68%), stearinska (4,12-5,73%), oleinska (15,10-20,18%) i linolna kiselina (67,88-70,76%). Nakon ekstrakcije superkritičnim CO2 u odmašćenim pogačama određen je udio proteina (8,17-9,85%) i vlakana (34,58-43,96%). Priprema uzorka i način sušenja sjemenki grožđa te sorta imaju značajan utjecaj na ekstrakciju i kvalitetu dobivenoga ulja.

Ključne riječi
ekstrakcija superkritičnim CO2; ulje; sjemenke grožđa; kvaliteta ulja; odmašćena pogača

Hrčak ID: 221102

URI
https://hrcak.srce.hr/221102

[engleski]

Posjeta: 127 *