Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.2478/cjf-2019-0009

KEMIJSKI SASTAV I AMINOKISELINSKI PROFIL PET VRSTA SLATKOVODNIH RIBA IZ AKUMULACIJE TIGA, NIGERIJA

Audu Michael Elaigwu ; Department of Fisheries and Aquaculture Federal University Dutsinma, Nigeria


Puni tekst: hrvatski pdf 705 Kb

str. 87-92

preuzimanja: 250

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 705 Kb

str. 87-92

preuzimanja: 459

citiraj


Sažetak

Croatian Journal of Fisheries, 2019, 77, 87-92A. M. Elaigwu (2019): Composition, AA profile and indices in five freshwater fishes© 2019 Author(s). This is an open access article licensed under the Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs License (http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/)92SAŽETAKKEMIJSKI SASTAV I AMINOKISELINSKI PROFIL PET VRSTA SLATKOVODNIH RIBA IZ AKUMU-LACIJE TIGA, NIGERIJAIstraživanje procjenjuje kemijski sastav, profil i sadržaj aminokiselina te kemijske pokazatelje Schilbe mystus, Bagrus bayad, Oreochromis niloticus, Clarias anguillarisi Petrocephalus bane bane iz akumulacije Tiga, Nigerija osušenih na suncu. Neposredni sastav značajno varira kod svih pet vrsta riba kako slijedi: vlaga (4,79 - 9,52 g / 100 g), sirovi protein (42,20 - 57,71 g / 100 g), sadržaj pepela (0,90 - 12,51 g / 100 g), ekstrakt etera (3,41 - 9,93 g/100 g), sirova vlakna (0,62 - 5,08 g/100 g), ekstrakt bez dušika (12,28 - 42,70 g/100 g) i suha tvar (90,48 - 95,21 g/100 g). Sadržaj aminokiselina se također značajno razlikovao. Devet esencijalnih aminokiselina pronađenih u pet vrsta riba bile su: lizin (4,21 - 6,34 g/100 g), histidin (1,96 - 4,30 g/100 g), arginin (5,80 - 8,21 g/100 g), treonin (1.93 - 5,05 g/100 g), valin (2,91 - 5,53 g/100 g), metionin (1,74 - 3,80 g/100 g), izoleucin (2,04 - 3,37 g/100 g), leucin (3,64 - 7,18 g/100 g). i fenilalanin (1,90 - 4,23 g/100 g). Osam ne-esencijalnih aminokiselina uključivalo je: serin (2,12 - 5,22 g/100 g), glutaminsku kiselinu (13,24 - 16,30 g/100 g), prolin (3,12 - 6,29 g / 100 g), glicin (4,20 - 9,08). g/100 g), alanin (5,00 - 6,36 g/100 g), cistein (0,94 - 1,24 g/100 g), tirozin (2,33 - 3,33 g/100 g) i asparaginska kiselina (6,34 - 11,01 g / 100 g). P. bane bane je sadržavala najviše sirovog proteina; S. mystus je imala najveći sadržaj lipida i esencijalnih aminokiselina. C. anguillaris je zabilježila najvišu kaloričnu vrijednost i najbolji sadržaj aminokiselina. P. bane bane može poslužiti kao izvor životinjskih proteina u ljudskoj prehrani. S. mystus i C. anguillaris mogu se upotrijebiti kao hranjiva baza za proizvodnju hrane i ulja visoke energije u prehrambenoj industriji.

Ključne riječi

Protein; riba; hranjiv; sadržaj; rezervoar

Hrčak ID:

221112

URI

https://hrcak.srce.hr/221112

Datum izdavanja:

16.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.337 *