hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301

Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka

Katarina Lisak Jakopović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Irena Barukčić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4322-2266 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia
Rajka Božanić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-3387-0315 ; University of Zagreb, Faculty of Food Technology and Biotechnology, Department of Food Engineering, Laboratory for Technology of Milk and Milk Products, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb, Croatia

Puni tekst: hrvatski, pdf (270 KB) str. 151-161 preuzimanja: 415* citiraj
APA 6th Edition
Lisak Jakopović, K., Barukčić, I. i Božanić, R. (2019). Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka. Mljekarstvo, 69 (3), 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
MLA 8th Edition
Lisak Jakopović, Katarina, et al. "Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka." Mljekarstvo, vol. 69, br. 3, 2019, str. 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301. Citirano 24.01.2021.
Chicago 17th Edition
Lisak Jakopović, Katarina, Irena Barukčić i Rajka Božanić. "Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka." Mljekarstvo 69, br. 3 (2019): 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
Harvard
Lisak Jakopović, K., Barukčić, I., i Božanić, R. (2019). 'Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka', Mljekarstvo, 69(3), str. 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
Vancouver
Lisak Jakopović K, Barukčić I, Božanić R. Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 24.01.2021.];69(3):151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
IEEE
K. Lisak Jakopović, I. Barukčić i R. Božanić, "Bioaktivni sastojci kravljeg mlijeka", Mljekarstvo, vol.69, br. 3, str. 151-161, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
Puni tekst: engleski, pdf (270 KB) str. 151-161 preuzimanja: 318* citiraj
APA 6th Edition
Lisak Jakopović, K., Barukčić, I. i Božanić, R. (2019). Bioactive components derived from bovine milk. Mljekarstvo, 69 (3), 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
MLA 8th Edition
Lisak Jakopović, Katarina, et al. "Bioactive components derived from bovine milk." Mljekarstvo, vol. 69, br. 3, 2019, str. 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301. Citirano 24.01.2021.
Chicago 17th Edition
Lisak Jakopović, Katarina, Irena Barukčić i Rajka Božanić. "Bioactive components derived from bovine milk." Mljekarstvo 69, br. 3 (2019): 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
Harvard
Lisak Jakopović, K., Barukčić, I., i Božanić, R. (2019). 'Bioactive components derived from bovine milk', Mljekarstvo, 69(3), str. 151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
Vancouver
Lisak Jakopović K, Barukčić I, Božanić R. Bioactive components derived from bovine milk. Mljekarstvo [Internet]. 2019 [pristupljeno 24.01.2021.];69(3):151-161. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301
IEEE
K. Lisak Jakopović, I. Barukčić i R. Božanić, "Bioactive components derived from bovine milk", Mljekarstvo, vol.69, br. 3, str. 151-161, 2019. [Online]. https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2019.0301

Sažetak
Funkcionalna hrana i bioaktivni sastojci hrane posljednjih su godina privukli veliku pažnju i zanimanje znanstvenika, nutricionista, zdravstvenih djelatnika te samih potrošača. Samo saznanje o funkcionalnoj hrani uvelike je olakšano napretkom znanosti te spoznajama o metaboličkim i genomskim utjecajem na prehranu te utjecajem određenih sastojaka hrane na ljudsko zdravlje. Poveznica zdravlja i prehrane je dobro poznata i glavni je ključ za prevenciju mnogih bolesti. Mlijeko se smatra izuzetno dobrim izvorom bioaktivnih sastojaka, a odavno je poznato da je namirnica s dobrim sastavom makro- i mikronutrijenata. Osim što se bioaktivni sastojci mlijeka prirodno nalaze u mlijeku i mliječnim proizvodima, oni se iz istih izoliraju te se koriste kao bioaktivni sastojci za proizvodnju funkcionalne hrane ili pak u farmaceutskoj industriji. Bioaktivni sastojci mlijeka imaju zaštitnu ulogu, kod novorođenčadi i odraslih, protiv patogena i bolesti. Glavni bioaktivni funkcionalni sastojci mlijeka nastaju iz kazeina, proteina sirutke, mliječne masti, laktoferina, vitamina, imunoglobulina i faktora rasta. Stoga je cilj rada bio dati pregled poznatih i onih tek nedavno detektiranih bioaktivnih sastojaka mlijeka te njihov utjecaj na zdravlje čovjeka.

Ključne riječi
bioaktivni sastojci; mlijeko; bioaktivni peptidi; bioaktivni lipidi

Hrčak ID: 221475

URI
https://hrcak.srce.hr/221475

[engleski]

Posjeta: 1.163 *