hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom

Gordana Kralik ; Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek

Puni tekst: hrvatski, pdf (351 KB) str. 281-282 preuzimanja: 23* citiraj
APA 6th Edition
Kralik, G. (2019). Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom. Annual of the Croatian Academy of Engineering, (22), 281-282. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/221879
MLA 8th Edition
Kralik, Gordana. "Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom." Annual of the Croatian Academy of Engineering, vol. , br. 22, 2019, str. 281-282. https://hrcak.srce.hr/221879. Citirano 29.10.2020.
Chicago 17th Edition
Kralik, Gordana. "Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom." Annual of the Croatian Academy of Engineering , br. 22 (2019): 281-282. https://hrcak.srce.hr/221879
Harvard
Kralik, G. (2019). 'Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom', Annual of the Croatian Academy of Engineering, (22), str. 281-282. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/221879 (Datum pristupa: 29.10.2020.)
Vancouver
Kralik G. Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom. Annual of the Croatian Academy of Engineering [Internet]. 2019 [pristupljeno 29.10.2020.];(22):281-282. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/221879
IEEE
G. Kralik, "Obogaćivanje pilećeg mesa karnozinom", Annual of the Croatian Academy of Engineering, vol., br. 22, str. 281-282, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/221879. [Citirano: 29.10.2020.]

Sažetak
Komponente funkcionalne hrane utječu povoljno na određene funkcije u organizmu, poboljšavaju opće stanje organizma i smanjuju rizik od nekih bolesti. Karnozin (β-alanin-L-histidin) je prirodni dipeptid s potencijalnim terapeutskim primjenama (produljuje vijek stanica, inhibira toksične efekte amiloid peptida, malondialdehida i hipoklorita na stanice, inhibira glikolizaciju proteina, umrežavanje proteina i DNA, čuva staničnu homeostazu). Važan je za funkciju oka i nazvan je „lijekom protiv starenja“. Na temelju suvremenih spoznaja iz hranidbe, biokemije i kvalitete mesa, stvorili smo novi animalni proizvod za tržište, posebice onih konzumenata koji preferiraju pileće meso.

Ključne riječi
pileće meso; karnozin; dipeptid

Hrčak ID: 221879

URI
https://hrcak.srce.hr/221879

Posjeta: 61 *