hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017.

Nina Bilandžić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Petra Vrkljan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Božica Solomun Kolanović ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Ivana Varenina ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Marina Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (365 KB) str. 73-83 preuzimanja: 44* citiraj
APA 6th Edition
Bilandžić, N., Vrkljan, P., Solomun Kolanović, B., Varenina, I., Krpan, M. i Hruškar, M. (2018). Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017. . Veterinarska stanica, 49 (2), 73-83. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/222805
MLA 8th Edition
Bilandžić, Nina, et al. "Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017. ." Veterinarska stanica, vol. 49, br. 2, 2018, str. 73-83. https://hrcak.srce.hr/222805. Citirano 24.10.2020.
Chicago 17th Edition
Bilandžić, Nina, Petra Vrkljan, Božica Solomun Kolanović, Ivana Varenina, Marina Krpan i Mirjana Hruškar. "Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017. ." Veterinarska stanica 49, br. 2 (2018): 73-83. https://hrcak.srce.hr/222805
Harvard
Bilandžić, N., et al. (2018). 'Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017. ', Veterinarska stanica, 49(2), str. 73-83. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/222805 (Datum pristupa: 24.10.2020.)
Vancouver
Bilandžić N, Vrkljan P, Solomun Kolanović B, Varenina I, Krpan M, Hruškar M. Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017. . Veterinarska stanica [Internet]. 2018 [pristupljeno 24.10.2020.];49(2):73-83. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/222805
IEEE
N. Bilandžić, P. Vrkljan, B. Solomun Kolanović, I. Varenina, M. Krpan i M. Hruškar, "Praćenje ostataka kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima tijekom razdoblja 2015.-2017. ", Veterinarska stanica, vol.49, br. 2, str. 73-83, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/222805. [Citirano: 24.10.2020.]

Sažetak
Usprkos zabrani primjene kloramfenikola u veterinarskoj medicini za životinje namijenjene za prehranu u Europskoj uniji (EU) više od dva desetljeća, njegovi ostataci se sustavno određuju u svim vrstama proizvoda životinjskog podrijetla. Svrha ovog istraživanja je određivanje koncentracija kloramfenikola u uzorcima mesa i mesnih proizvoda primjenom ELISA metode. Validacija metode je provedena prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EC. Određeni su sljedeći parametri za meso i mesne proizvode: sposobnosti dokazivanja CCβ 0,05 i 0,13 μg/kg; iskorištenje 80,8 i 100%; koeficijent varijacije 13 i 14,2%; granice detekcije LOD 0,005 i 0,019 μg/kg; granice kvantifikacije LOQ 0,010 i 0,068 μg/kg. Dobiveni validacijski parametri su u skladu s kriterijima Odluke Komisije te se metoda može smatrati prikladnom za kvantifikaciju kloramfenikola u mesu i mesnim proizvodima. U ovome istraživanju koncentracije kloramfenikola određivane su u mesu goveda i svinja te različitim mesnim proizvodima sakupljenim tijekom 2015., 2016. i 2017. godine. U ukupno 392 uzorka koncentracije kloramfenikola su se kretale u rasponu od 0,0003 do 0,22 μg/kg. Najveća vrijednost od 0,22 μg/kg izmjerena je u mesnom naresku. Srednje vrijednosti kloramfenikola za meso i mesne proizvode određene su u rasponu od 0,0076 do 0,034 μg/kg. Nisu ustvrđene vrijednosti iznad propisane granice najmanje zahtjevane učinkovitosti izvedbe metode (MRPL) od 0,3 μg/kg. Prema podatcima Europske agencije za sigurnost hrane u okviru praćenja ostataka kloramfenikola u nacionalnim planovima članica EU u razdoblju od 2013. do 2015. određeno je ukupno 50 uzoraka različitih životinjskih vrsta te proizvoda s povišenim koncentracijama kloramfenikola. Najveći broj nesukladnih rezultata je zabilježen u goveda i svinja. U 2015. godini su u Hrvatskoj utvrđena 2 nesukladna rezultata kloramfenikola, jedan u mesu goveda te drugi u mesu peradi. U razdoblju od 2008. do 2017. godine u centralni sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) u koji se evidentiraju nesukladni proizvodi koji se upućuju na tržište EU, prijavljeno je ukupno 108 različitih proizvoda s nesukladnim koncentracijama kloramfenikola. Među nesukladnima je prijavljeno 18 mesnih proizvoda od koji su 14 bila crijeva životinja, 3 meso zečeva i jedno meso peradi. Rezultati u ovome istraživanju pokazuju da su analizirani mesni proizvodi zdravstveno ispravni s obzirom na ostatke kloramfenikola. Međutim, s obzirom na navedene nesukladne rezultate na razini EU imperativna je njegova kontrola na svim razinama proizvodnje hrane životinjskog podrijetla, posebice kontrole uvoznih pošiljaka različitih proizvoda.

Ključne riječi
kloramfenikol; meso; mesne proizvodi; sigurnost hrane; ELISA; validacija

Hrčak ID: 222805

URI
https://hrcak.srce.hr/222805

[engleski]

Posjeta: 96 *