hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak

Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja

Nina Bilandžić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0009-5367 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Petra Vrkljan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu
Božica Solomun Kolanović ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Varenina ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ines Varga ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Marina Krpan ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Mirjana Hruškar ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (342 KB) str. 149-158 preuzimanja: 50* citiraj
APA 6th Edition
Bilandžić, N., Vrkljan, P., Solomun Kolanović, B., Varenina, I., Varga, I., Krpan, M. i Hruškar, M. (2018). Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja . Veterinarska stanica, 49 (3), 149-158. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/223034
MLA 8th Edition
Bilandžić, Nina, et al. "Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja ." Veterinarska stanica, vol. 49, br. 3, 2018, str. 149-158. https://hrcak.srce.hr/223034. Citirano 02.07.2020.
Chicago 17th Edition
Bilandžić, Nina, Petra Vrkljan, Božica Solomun Kolanović, Ivana Varenina, Ines Varga, Marina Krpan i Mirjana Hruškar. "Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja ." Veterinarska stanica 49, br. 3 (2018): 149-158. https://hrcak.srce.hr/223034
Harvard
Bilandžić, N., et al. (2018). 'Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja ', Veterinarska stanica, 49(3), str. 149-158. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/223034 (Datum pristupa: 02.07.2020.)
Vancouver
Bilandžić N, Vrkljan P, Solomun Kolanović B, Varenina I, Varga I, Krpan M i sur. Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja . Veterinarska stanica [Internet]. 2018 [pristupljeno 02.07.2020.];49(3):149-158. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/223034
IEEE
N. Bilandžić, et al., "Ostatci sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima tijekom trogodišnjeg razdoblja ", Veterinarska stanica, vol.49, br. 3, str. 149-158, 2018. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/223034. [Citirano: 02.07.2020.]

Sažetak
Primjena antibiotika, odnosno sulfonami- da u liječenju različitih bolesti životinja koje se koriste za prehranu ljudi može dovesti do po- jave njihovih ostataka u tkivima, a mogu zavr- šiti i u mesnim proizvodima. Iz tih razloga je važno praćenje ostataka u hrani životinjskog podrijetla. U ovome istraživanju mjerena je koncentracija sulfonamida u uzorcima mesa i mesnih proizvoda primjenom ELISA metode koja je validirana prema kriterijima Odluke Komisije 2002/657/EC. Utvrđeni su sljedeći validacijski parametri za meso i proizvode: sposobnosti dokazivanja CCβ 60,0 i 11,0 μg/ kg; iskorištenje 80,2 i 66,9%; koeficijent vari- jacije 17,4 i 18,6%; granice detekcije LOD 2,9 i 0,63 μg/kg; granice kvantifikacije LOQ 5,7 i 2,87 μg/kg. Validacijom je potvrđeno da je pri- mjenjivana metoda prikladna za svoju namje- nu kvantifikacije sulfonamida u mesu i pro- izvodima. U ovome istraživanju sakupljani su uzorci svinjskog i goveđeg mesa te mesnih proizvoda (naresci, kobasice, šunke, paštete) u periodu od 2015. do 2017. godine. U uku- pno 535 analiziranih uzoraka, sulfonamidi su određeni u rasponu od 0,32 do 38,9 μg/kg. Nije utvrđen niti jedan rezultat s vrijednosti- ma višim od najviše dopuštene koncentracije (NDK) od 100 μg/kg. Najviša koncentracija od 38,9 μg/kg izmjerena je u uzorku svinj- skog mesa u 2015. godini. Ukupne srednje vrijednosti koncentracija sulfonamida u mesu su određene iznad LOD vrijednosti samo u 2015., dok su za mesne proizvode određene u rasponu 1,45 do 2,06 μg/kg. Europska agenci- ja za sigurnost hrane je u izvješćima načinje- nim na osnovu nacionalnih planova praćenja ostataka sulfonamida članica EU objavila da je u razdoblju od 2013. do 2015. godine u uku- pno 235 uzoraka hrane životinjskog podrijetla ustvrđena koncentracija sulfonamida iznad NDK vrijednosti. Nesukladni uzorci prijavlje- ni su tijekom te tri godine u ukupno 50, 48 i 31 u goveđem mesu i svinjskom mesu. U 2014. godini u Hrvatskoj je utvrđen nesukladni uzorak goveđeg mesa na sulfadiazin. Najveći broj nesukladnih koncentracija u goveđem i svinjskom mesu određen je za sulfonamide: sulfadiazin 48, sulfadimetoksin 25, sulfame- tazin 17, sulfadimidin 8, sulfadoksin 6, sul- famerazin 4, sulfatiazol 4. Ukupno gledajući sulfadiazin je sulfonamid za koji je ustvrđeno ukupno najveći broj od 185 nesukladnih re- zultata tijekom peroda 2013. - 2015. Članice EU koriste centralni sustav brzog uzbunjiva- nja za hranu i hranu za životinje RASFF za evidentiranje nesukladnih rezultata proizvo- da svih veterinarskih lijekova. U razdoblju od 2010. do 2017. godine prijavljeno je ukupno 18 uzoraka mesa (61,1% svinjetine) i 2 mesna proizvoda s nesukladnim koncentracijama sulfonamida. Najviše određene koncetracije su 550 μg/kg sulfadiazina i 652 μg/kg sulfa- dimetoksina. Ustvrđeni rezultati određivanja sulfonamida u mesu i mesnim proizvodima u ovome istraživanju pokazuju da nema boja- zni od izlaganja potrošača povišenim koncen- tracijama sulfonamida, jer su jedva mjerljivi. Međutim, rezultati na razini EU ukazuju na opravdanost stalne kontrole u ovim vrstama hrane životinjskog podrijetla.

Ključne riječi
sigurnost hrane; sulfonamidi; meso; mesni proizvodi; ELISA; validacija

Hrčak ID: 223034

URI
https://hrcak.srce.hr/223034

[engleski]

Posjeta: 111 *