hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad

Salmoneloza konja

Melita Majhut ; Don Kihot - Udruga za terapije pomoću konja i (re)habilitaciju djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom, Hrvatska
Nika Brkljača Bottegaro ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Josipa Habuš ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Krešimir Lučić ; Veterinarska stanica Donja Stubica, Hrvatska
Nenad Turk ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Jelena Gotić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Danijela Horvatek Tomić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Suzana Hađina ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Matko Perharić ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Zrinka Štritof   ORCID icon orcid.org/0000-0001-9202-7961 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (291 KB) str. 55-62 preuzimanja: 33* citiraj
APA 6th Edition
Majhut, M., Brkljača Bottegaro, N., Habuš, J., Lučić, K., Turk, N., Gotić, J., ... Štritof, Z. (2019). Salmoneloza konja. Veterinarska stanica, 50 (1), 55-62. Preuzeto s https://hrcak.srce.hr/223363
MLA 8th Edition
Majhut, Melita, et al. "Salmoneloza konja." Veterinarska stanica, vol. 50, br. 1, 2019, str. 55-62. https://hrcak.srce.hr/223363. Citirano 12.07.2020.
Chicago 17th Edition
Majhut, Melita, Nika Brkljača Bottegaro, Josipa Habuš, Krešimir Lučić, Nenad Turk, Jelena Gotić, Danijela Horvatek Tomić, Suzana Hađina, Matko Perharić i Zrinka Štritof. "Salmoneloza konja." Veterinarska stanica 50, br. 1 (2019): 55-62. https://hrcak.srce.hr/223363
Harvard
Majhut, M., et al. (2019). 'Salmoneloza konja', Veterinarska stanica, 50(1), str. 55-62. Preuzeto s: https://hrcak.srce.hr/223363 (Datum pristupa: 12.07.2020.)
Vancouver
Majhut M, Brkljača Bottegaro N, Habuš J, Lučić K, Turk N, Gotić J i sur. Salmoneloza konja. Veterinarska stanica [Internet]. 2019 [pristupljeno 12.07.2020.];50(1):55-62. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/223363
IEEE
M. Majhut, et al., "Salmoneloza konja", Veterinarska stanica, vol.50, br. 1, str. 55-62, 2019. [Online]. Dostupno na: https://hrcak.srce.hr/223363. [Citirano: 12.07.2020.]

Sažetak
Salmonelozu konja prouzroče različiti serovari Gram-negativne bakterije Salmonella enterica subsp. enterica. Klinička slika salmoneloze ponajprije ovisi o tome radi li se o infekciji serovarom prilagođenim konjima (Salmonella Abortusequi) ili drugim serovarima salmonela. Vrsno specifični serovar S. Abortusequi prouzroči pobačaje u kasnijem stadiju graviditeta ili, nešto rjeđe, orhitis te septikemiju, osteomijelitis i artritis u ždrjebadi. Drugi, vrsno nespecifični serovari, prouzroče crijevne ili sustavne infekcije. Salmonelama se mogu inficirati različite vrste životinja i ljudi, a mnoge vrste životinja, ponajprije ptice i glodavci, česti su rezervoari salmonela koji bakterije izmetom izlučuju u okoliš. Konji se inficiraju ingestijom salmonela iz mnogobrojnih izvora u okolišu, ponajprije vode i hrane kontaminirane izmetom ili lešinama bolesnih životinja i životinja kliconoša. Infekcija salmonelama u konja
može biti subklinička ili se očitovati kao blaga febrilna bolest, enterokolitis ili septikemija. Najčešći simptomi bolesti su: proljev, vrućica, količni bolovi i leukopenija. Bolest se dokazuje izdvajanjem salmonela iz izmeta konja, a liječenje i prognoza ovise o kliničkom obliku bolesti. Prevencija salmoneloze otežana je zbog velike proširenosti salmonela u okolišu, no u slučajevima pojave bolesti, širenje na druge konje može se spriječiti izolacijom bolesne životinje i dezinfekcijom kontaminiranog okoliša. Čimbenici koji doprinose izlučivanju salmonela i/ili razvoju kliničkog oblika bolesti u subklinički inficiranih konja (stres, promjena hrane, antimikrobna terapija, kirurški zahvati) često su prisutni u hospitaliziranih životinja te ih zbog toga treba smatrati potencijalnim izvorima infekcije za druge životinje i ljude.

Ključne riječi
salmoneloza; enterokolitis; konji; kliconoše

Hrčak ID: 223363

URI
https://hrcak.srce.hr/223363

[engleski]

Posjeta: 99 *