hrcak mascot   Srce   HID

Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1

Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam

Ivo Grgić   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3900-4925 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Marko Ivanković   ORCID icon orcid.org/0000-0003-0366-6409 ; Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Marin Čagalj   ORCID icon orcid.org/0000-0003-4193-7759 ; Institut za jadranske kulture i melioraciju krša, Split, Hrvatska
Mirjana Miličević ; Fakultet prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti, Sveučilište u Mostaru, Bosna i Hercegovina
Magdalena Zrakić Sušac   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0577-1109 ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (2 MB) str. 8-13 preuzimanja: 186* citiraj
APA 6th Edition
Grgić, I., Ivanković, M., Čagalj, M., Miličević, M. i Sušac, M.Z. (2019). Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam. Glasnik Zaštite Bilja, 42 (4), 8-13. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1
MLA 8th Edition
Grgić, Ivo, et al. "Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam." Glasnik Zaštite Bilja, vol. 42, br. 4, 2019, str. 8-13. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1. Citirano 05.07.2020.
Chicago 17th Edition
Grgić, Ivo, Marko Ivanković, Marin Čagalj, Mirjana Miličević i Magdalena Zrakić Sušac. "Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam." Glasnik Zaštite Bilja 42, br. 4 (2019): 8-13. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1
Harvard
Grgić, I., et al. (2019). 'Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam', Glasnik Zaštite Bilja, 42(4), str. 8-13. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1
Vancouver
Grgić I, Ivanković M, Čagalj M, Miličević M, Sušac MZ. Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam. Glasnik Zaštite Bilja [Internet]. 2019 [pristupljeno 05.07.2020.];42(4):8-13. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1
IEEE
I. Grgić, M. Ivanković, M. Čagalj, M. Miličević i M.Z. Sušac, "Ekološka poljoprivredna proizvodnja Hrvatske i turizam", Glasnik Zaštite Bilja, vol.42, br. 4, str. 8-13, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/gzb.42.4.1

Sažetak
U svijetu se sve veća pozornost posvećuje zdravlju pučanstva i očuvanju bioraznolikosti i prirodne ravnoteže. Briga za zdravlje je sve naglašenija kroz prehranu i vidljiva je kroz porast potražnje poljoprivrednih proizvoda i prerađevina proizvedenih po ekološkim principima. Istovremeno, potrebni duži ili kraći odmori često su kombinacija „konzumacije turističkih sadržaja i gastronomije“. Blagodat koju ima Republika Hrvatska u ponudi turističkih sadržaja te u bogatstvu kvalitetnih poljoprivrednih proizvodnih resursa za ekološku poljoprivrednu proizvodnju, prilika su za njihov jači sinergijski učinak. U radu se daje pregled razvitka ekološke poljoprivredne proizvodnje i promjene kod broja turista u Republici Hrvatskoj. U razdoblju od 2007. do 2017. godine površine pod ekološkom proizvodnjom porasle su za trinaest puta ali čine još uvijek mali dio (6,46%) ukupno korištenih poljoprivrednih površina. U 2017. godini ekološkom proizvodnjom se bavilo 4.023 proizvođača te se predviđa da bi u 2020. godini njihov broj porastao za 15,7% odnosno dosegao bi broj od 4.655. Dosadašnji značajan porast broja turista i ukupno ostvarenih noćenja mogao bi nastaviti daljnji porast, te se predviđa da bi u 2020. godini dosegnuo oko 117 milijuna noćenja, što bi u odnosu na 2018. bio porast od 15,4%. Ovo nam ukazuje na potrebu i mogućnost veće ekološke poljoprivredne proizvodnje i njene veće zastupljenosti u ukupnom tržištu poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Ključne riječi
poljoprivreda; ekološka proizvodnja; turizam; Hrvatska

Hrčak ID: 223644

URI
https://hrcak.srce.hr/223644

[engleski]

Posjeta: 356 *