Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/m.21.4.4

Boja žumanjka jaja iz različitih sustava proizvodnje

Jasna Bertoncelj orcid id orcid.org/0000-0003-2936-5145 ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Anja Gašperlin ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Mojca Korošec orcid id orcid.org/0000-0002-9495-5195 ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija


Puni tekst: engleski pdf 3.510 Kb

str. 378-385

preuzimanja: 756

citiraj


Sažetak

Jaja su nutritivna hrana visoke biološke vrijednosti. Dobar su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina, vitamina i minerala. Boja žumanjka je jedan od najvažnijih čimbenika koji se koristi za ocjenu kvalitete jaja, a na njega utječe sastav hrane za perad, uglavnom sadržaj pigmenta, sustav uzgoja kokoši nesilica i genetski učinci. U ovom istraživanju ocijenjena je boja žumanjka iz jaja proizvedenih različitim metodama uzgoja kokoši nesilica. Korišteni su DSM lepeza s paletom boja, Minolta kromametar i AOAC metoda za određivanje sadržaja ukupnih karotenoida. Rezultati su pokazali da postoje razlike u boji žumanjka jaja prema metodi uzgoja kokoši. Najočitije razlike utvrđene su između jaja iz ekološkog uzgoja i jaja iz kaveznog uzgoja. Žumanjci jaja ekološkog uzgoja bili su najsvjetliji i sadržavali su najmanje karotenoida, dok su žumanjci jaja iz kaveznog uzgoja bili najtamniji, s najvećim sadržajem karotenoida. Boja žumanjka jaja također je ocijenjena senzorskom analizom. Senzorni panel činili su mladi potrošači - studenti koji su uzorke svrstali prema intenzitetu i sviđanju boje žumanjka. Studenti su dali prednost narančasto-žutoj boji žumanjaka. Rezultati kratkog upitnika o potrošnji i kupnji jaja pokazali su da uključeni studenti jaja ne konzumiraju često. Najvažniji kriterij za kupnju su sustav proizvodnje jaja, preferiraju se jaja iz slobodnog ili podnog uzgoja s intenzivnijom bojom.

Ključne riječi

žumanjci; boja; karotenoidi; kromametar; senzorska analiza

Hrčak ID:

223848

URI

https://hrcak.srce.hr/223848

Datum izdavanja:

30.7.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački talijanski španjolski

Posjeta: 2.575 *