hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.21.4.4

Boja žumanjka jaja iz različitih sustava proizvodnje

Jasna Bertoncelj   ORCID icon orcid.org/0000-0003-2936-5145 ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Anja Gašperlin ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija
Mojca Korošec   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9495-5195 ; Biotehnološki fakultet, Sveučilište u Ljubljani, Slovenija

Puni tekst: engleski, pdf (3 MB) str. 378-385 preuzimanja: 126* citiraj
APA 6th Edition
Bertoncelj, J., Gašperlin, A. i Korošec, M. (2019). Yolk colour of eggs from different housing systems. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (4), 378-385. https://doi.org/10.31727/m.21.4.4
MLA 8th Edition
Bertoncelj, Jasna, et al. "Yolk colour of eggs from different housing systems." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019, str. 378-385. https://doi.org/10.31727/m.21.4.4. Citirano 05.07.2020.
Chicago 17th Edition
Bertoncelj, Jasna, Anja Gašperlin i Mojca Korošec. "Yolk colour of eggs from different housing systems." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 4 (2019): 378-385. https://doi.org/10.31727/m.21.4.4
Harvard
Bertoncelj, J., Gašperlin, A., i Korošec, M. (2019). 'Yolk colour of eggs from different housing systems', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(4), str. 378-385. https://doi.org/10.31727/m.21.4.4
Vancouver
Bertoncelj J, Gašperlin A, Korošec M. Yolk colour of eggs from different housing systems. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 05.07.2020.];XXI(4):378-385. https://doi.org/10.31727/m.21.4.4
IEEE
J. Bertoncelj, A. Gašperlin i M. Korošec, "Yolk colour of eggs from different housing systems", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 4, str. 378-385, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.4.4

Sažetak
Jaja su nutritivna hrana visoke biološke vrijednosti. Dobar su izvor proteina, esencijalnih masnih kiselina i aminokiselina, vitamina i minerala. Boja žumanjka je jedan od najvažnijih čimbenika koji se koristi za ocjenu kvalitete jaja, a na njega utječe sastav hrane za perad, uglavnom sadržaj pigmenta, sustav uzgoja kokoši nesilica i genetski učinci. U ovom istraživanju ocijenjena je boja žumanjka iz jaja proizvedenih različitim metodama uzgoja kokoši nesilica. Korišteni su DSM lepeza s paletom boja, Minolta kromametar i AOAC metoda za određivanje sadržaja ukupnih karotenoida. Rezultati su pokazali da postoje razlike u boji žumanjka jaja prema metodi uzgoja kokoši. Najočitije razlike utvrđene su između jaja iz ekološkog uzgoja i jaja iz kaveznog uzgoja. Žumanjci jaja ekološkog uzgoja bili su najsvjetliji i sadržavali su najmanje karotenoida, dok su žumanjci jaja iz kaveznog uzgoja bili najtamniji, s najvećim sadržajem karotenoida. Boja žumanjka jaja također je ocijenjena senzorskom analizom. Senzorni panel činili su mladi potrošači - studenti koji su uzorke svrstali prema intenzitetu i sviđanju boje žumanjka. Studenti su dali prednost narančasto-žutoj boji žumanjaka. Rezultati kratkog upitnika o potrošnji i kupnji jaja pokazali su da uključeni studenti jaja ne konzumiraju često. Najvažniji kriterij za kupnju su sustav proizvodnje jaja, preferiraju se jaja iz slobodnog ili podnog uzgoja s intenzivnijom bojom.

Ključne riječi
žumanjci; boja; karotenoidi; kromametar; senzorska analiza

Hrčak ID: 223848

URI
https://hrcak.srce.hr/223848

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 305 *