hrcak mascot   Srce   HID

Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.31727/m.21.4.3

Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda

Amir Ganić   ORCID icon orcid.org/0000-0002-9349-9482 ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Munevera Begić ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Emir Patković ; Poljoprivredno-prehrambeni fakultet, Sveučilište u Sarajevu, Bosna i Hercegovina
Amir Čaušević ; Zavod za javno zdravstvo FBiH, Sarajevo, Bosna i Hercegovina
Marina Krvavica ; Veleučilište “Marko Marulić
Dragan Brenjo   ORCID icon orcid.org/0000-0003-3080-861X ; Agencija za Sigurnost hrane Bosne i Hercegovine, Mostar, Bosna i Hercegovina

Puni tekst: hrvatski, pdf (4 MB) str. 386-396 preuzimanja: 98* citiraj
APA 6th Edition
Ganić, A., Begić, M., Patković, E., Čaušević, A., Krvavica, M. i Brenjo, D. (2019). Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (4), 386-396. https://doi.org/10.31727/m.21.4.3
MLA 8th Edition
Ganić, Amir, et al. "Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019, str. 386-396. https://doi.org/10.31727/m.21.4.3. Citirano 05.07.2020.
Chicago 17th Edition
Ganić, Amir, Munevera Begić, Emir Patković, Amir Čaušević, Marina Krvavica i Dragan Brenjo. "Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 4 (2019): 386-396. https://doi.org/10.31727/m.21.4.3
Harvard
Ganić, A., et al. (2019). 'Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(4), str. 386-396. https://doi.org/10.31727/m.21.4.3
Vancouver
Ganić A, Begić M, Patković E, Čaušević A, Krvavica M, Brenjo D. Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 05.07.2020.];XXI(4):386-396. https://doi.org/10.31727/m.21.4.3
IEEE
A. Ganić, M. Begić, E. Patković, A. Čaušević, M. Krvavica i D. Brenjo, "Zaštita zemljopisnog podrijetla „Visočke pečenice“ – put do brenda", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 4, str. 386-396, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.4.3

Sažetak
„Visočka pečenica“ je trajni suhomesnati proizvod dobiven od najkvalitetnijih dijelova goveđeg mesa (but, leđa sa slabinskim dijelom, plećka i podslabinski dio), suho soljen isključivo kuhinjskom soli i hladno dimljen i sušen. Proizvodnja ovog tradicionalnog proizvoda ima višestoljetnu tradiciju. Karakteristična je za šire područje općine Visoko, smještene u centralnom dijelu Bosne i Hercegovine. Proizvod odlikuje posebna tehnologija proizvodnje karakteristična za navedeno područje, kao i vrhunska kvaliteta. Posebno je interesantna i komercijalno značajna „Visočka pečenica“ koja se proizvodi od dugog leđnog mišića uključujući i slabinski dio (m. longissimus dorsi) tzv. „Visočka zarebnica“. U periodu nakon ratnih događanja u Bosni i Hercegovini, uvidjevši priliku za brzu zaradu, na tržištu se pojavljuje određeni broj mesoprerađivača koji nude plagirane suhomesnate proizvode, deklarirajući ih kao „Visočka pečenica“, nanoseći pri tome ogromnu štetu ugledu i reputaciji ovog proizvoda. U tom pogledu, osnovano je udruženje mesoprerađivača s područja općine Visoko „ViPS“ (Visočka pečenica i suđuka), koje je podnijelo zahtjev prema Agenciji za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine za dodjelu oznake zemljopisnog podrijetla za „Visočku pečenicu“. Stoga su u ovome radu prikazani podaci neophodni u procesu zaštite „Visočke pečenice“ oznakom zemljopisnog podrijetla u Bosni i Hercegovini, a u kasnijoj fazi i u Europskoj uniji.

Ključne riječi
„Visočka pečenica“; zemljopisno porijeklo; brend

Hrčak ID: 223849

URI
https://hrcak.srce.hr/223849

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 287 *