Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu
Ana-Marija Bartol
; Salvus d.o.o., Donja Stubica, Hrvatska
Nevijo Zdolec
orcid.org/0000-0001-7413-8115
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirna Mrkonjić Fuka
; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski
; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
APA 6th Edition Bartol, A., Zdolec, N., Mrkonjić Fuka, M. i Kozačinski, L. (2019). Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (4), 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
MLA 8th Edition Bartol, Ana-Marija, et al. "Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019, str. 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1. Citirano 19.01.2021.
Chicago 17th Edition Bartol, Ana-Marija, Nevijo Zdolec, Mirna Mrkonjić Fuka i Lidija Kozačinski. "Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 4 (2019): 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
Harvard Bartol, A., et al. (2019). 'Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(4), str. 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
Vancouver Bartol A, Zdolec N, Mrkonjić Fuka M, Kozačinski L. Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 19.01.2021.];XXI(4):410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
IEEE A. Bartol, N. Zdolec, M. Mrkonjić Fuka i L. Kozačinski, "Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 4, str. 410-417, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
Sažetak Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na deset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.