hrcak mascot   Srce   HID

Stručni rad
https://doi.org/10.31727/m.21.4.1

Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu

Ana-Marija Bartol ; Salvus d.o.o., Donja Stubica, Hrvatska
Nevijo Zdolec   ORCID icon orcid.org/0000-0001-7413-8115 ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Mirna Mrkonjić Fuka ; Agronomski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska
Lidija Kozačinski ; Veterinarski fakultet, Sveučilište u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (3 MB) str. 410-417 preuzimanja: 137* citiraj
APA 6th Edition
Bartol, A., Zdolec, N., Mrkonjić Fuka, M. i Kozačinski, L. (2019). Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI (4), 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
MLA 8th Edition
Bartol, Ana-Marija, et al. "Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol. XXI, br. 4, 2019, str. 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1. Citirano 02.07.2020.
Chicago 17th Edition
Bartol, Ana-Marija, Nevijo Zdolec, Mirna Mrkonjić Fuka i Lidija Kozačinski. "Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu." MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu XXI, br. 4 (2019): 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
Harvard
Bartol, A., et al. (2019). 'Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu', MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, XXI(4), str. 410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
Vancouver
Bartol A, Zdolec N, Mrkonjić Fuka M, Kozačinski L. Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu. MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu [Internet]. 2019 [pristupljeno 02.07.2020.];XXI(4):410-417. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1
IEEE
A. Bartol, N. Zdolec, M. Mrkonjić Fuka i L. Kozačinski, "Mikrobiološka ispravnost kuhinjske soli na tržištu", MESO: Prvi hrvatski časopis o mesu, vol.XXI, br. 4, str. 410-417, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31727/m.21.4.1

Sažetak
Kako je sol sastojak većine prehrambenih proizvoda, odličan konzervans, a najvećim dijelom začin za dosoljavanje gotovo svakog jela, cilj istraživanja ovog rada bio je ustanoviti mikrobiološku ispravnost kuhinjske soli plasirane na hrvatsko tržište. Mikrobiološke analize provedene su na deset uzoraka soli različitih domaćih i stranih proizvođača, a uzorkovani su u maloprodaji. Uzorci soli su prema nacionalnim mikrobiološkim kriterijima za hranu pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija i ukupni broj plijesni. Niti jedan pretraženi uzorak morske, kamene soli, himalajske soli i cvijeta soli nije bio sukladan propisanim kriterijima.

Ključne riječi
kuhinjska sol; aerobne mezofilne bakterije; plijesni

Hrčak ID: 223851

URI
https://hrcak.srce.hr/223851

[engleski] [njemački] [talijanski] [španjolski]

Posjeta: 289 *