Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.57.02.19.5832

Povećanje udjela i katalitičke aktivnosti peroksidaze iz hrena imobilizacijom na zvjezdastom magnetiziranom kompozitu s grafen oksidom

Junhui Rong ; School of Chemistry and Chemical Engineering, Jiangsu University, 212013 Zhenjiang, PR China
Zijuan Zhou ; School of Food Science and Nutrition, University of Leeds, Leeds, LS2 9JT, UK
Yun Wang ; School of Chemistry and Chemical Engineering, Jiangsu University, 212013 Zhenjiang, PR China
Juan Han ; School of Food and Biological Engineering, Jiangsu University, 212013 Zhenjiang, PR China
Chunmei Li ; School of Chemistry and Chemical Engineering, Jiangsu University, 212013 Zhenjiang, PR China
Wenli Zhang ; School of Chemistry and Chemical Engineering, Jiangsu University, 212013 Zhenjiang, PR China
Liang Ni ; School of Chemistry and Chemical Engineering, Jiangsu University, 212013 Zhenjiang, PR China


Puni tekst: hrvatski pdf 2.131 Kb

str. 260-271

preuzimanja: 227

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 2.131 Kb

str. 260-271

preuzimanja: 297

citiraj


Sažetak

U ovom je radu po prvi puta sintetiziran novi tip zvjezdastog kompozita polietilen glikola (PEG) s grafen oksidom (GO@Fe3O4@6arm-PEG-NH2), te je upotrijebljen kao podloga za imobilizaciju peroksidaze iz hrena. Udjel peroksidaze iz hrena na kompozitu bio je relativno velik (186,34 mg/g) zbog velikog broja amino skupina iz 6arm-PEG-NH2 prisutnih na površini nosača. Brzina razgradnje fenolnih spojeva bila je bitno veća (95,4 %) zbog sinergijskog učinka slobodne peroksidaze (45,4 %) i podloge (13,6 %). Nakon imobilizacije povećala se toplinska stabilnost, te su se produljili vrijeme trajanja i iskoristivost enzima u usporedbi sa slobodnim enzimom. Imobilizirana peroksidaza je zadržala više od 68,1 % aktivnosti i nakon što je upotrijebljena osam puta. Rezultati pokazuju da se zvjezdasti magnetizirani kompozit može uspješno primijeniti za imobilizaciju enzima.

Ključne riječi

imobilizirani enzim; grafen oksid; zvjezdasti polimer; peroksidaza iz hrena; sinergijski učinak

Hrčak ID:

223880

URI

https://hrcak.srce.hr/223880

Datum izdavanja:

30.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.443 *