Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20471/acc.2019.58.02.06

Glukagonu sličan peptid-1 različito utječe na percepciju okusa u žena: randomizirana, placebom kontrolirana ukrižena studija

Maja Baretić orcid id orcid.org/0000-0002-7242-8407 ; Division of Endocrinology, Department of Internal Medicine, Zagreb University Hospital Centre, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Vesna Kušec ; Clinical Institute of Laboratory Diagnosis, Zagreb University Hospital Centre, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Valentina Uroić orcid id orcid.org/0000-0002-2579-560X ; Department of Nutrition and Dietetics, Zagreb University Hospital Centre, Zagreb, Croatia
Ivana Pavlić-Renar ; Division of Endocrinology, Department of Internal Medicine, Zagreb University Hospital Centre, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia
Velimir Altabas orcid id orcid.org/0000-0002-9076-9870 ; Department of Endocrinology, Diabetes and Metabolic Diseases, Sestre milosrdnice University Hospital Centre, Zagreb, Croatia; School of Medicine, University of Zagreb, Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 410 Kb

str. 240-247

preuzimanja: 414

citiraj


Sažetak

Probavni sustav povezuje unos hrane i tjelesnu masu razlikujući osnovne okuse sličnim mehanizmima kao i jezik. Cilj ove studije bio je istražiti kako glukagonu sličan peptid-1 (GLP-1) utječe na sklonost određenom okusu. Četrnaestoro zdravih ispitanika (šest muškaraca i osam žena) uključeno je u randomiziranu, placebom kontroliranu ukriženu studiju. Ispitanicima koji su bili natašte dana je slana tekućina (oralno opterećenje solju), nakon čega su randomizirani za placebo (500 mL 0.9% fiziološke otopine) ili infuziju GLP-1 (1.5 pmol/kg/min) tijekom 3 sata. Na kraju infuzije ispitanicama su predočene slike hrane koje predstavljaju 5 osnovnih okusa pa su birali okus kojem su najviše skloni. Nakon 7 dana postupak se ponovio; onima kojima je prvi puta dan placebo primijenjen je GLP-1, a onima koji su prvi put dobili GLP-1 primijenjen je placebo. Promjena sklonosti određenom okusu nakon infuzije GLP-1, no ne i nakon placeba, smatrala se pozitivnim odgovorom, a negativan je bila nepromijenjena sklonost okusu. Analizirajući ispitanike prema spolu nađeno je da žene imaju veću vjerojatnost promjene sklonosti okusa nakon GLP-1 nego muškarci, što je bilo statistički značajno. Navedeno opažanje promjeni okusa nakon infuzije GLP-1 u ispitanica može se objasniti učinkom estrogena na gubitak tjelesne mase koji se objašnjava receptorski posredovnim prijenosom.

Ključne riječi

Glukagonu sličan peptid 1; Okus; Hrana, preferencije; Ukriženo istraživanje; Dvostruko-slijepa metoda

Hrčak ID:

224352

URI

https://hrcak.srce.hr/224352

Datum izdavanja:

1.6.2019.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.362 *