hrcak mascot   Srce   HID

Pregledni rad
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5

Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka

Iva Dorić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Katarina Lisak Jakopović   ORCID icon orcid.org/0000-0002-8465-5551 ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Irena Barukčić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Rajka Božanić ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska

Puni tekst: hrvatski, pdf (386 KB) str. 24-32 preuzimanja: 1.124* citiraj
APA 6th Edition
Dorić, I., Lisak Jakopović, K., Barukčić, I. i Božanić, R. (2019). Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (1-2), 24-32. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5
MLA 8th Edition
Dorić, Iva, et al. "Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 14, br. 1-2, 2019, str. 24-32. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5. Citirano 21.10.2020.
Chicago 17th Edition
Dorić, Iva, Katarina Lisak Jakopović, Irena Barukčić i Rajka Božanić. "Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 14, br. 1-2 (2019): 24-32. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5
Harvard
Dorić, I., et al. (2019). 'Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14(1-2), str. 24-32. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5
Vancouver
Dorić I, Lisak Jakopović K, Barukčić I, Božanić R. Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2019 [pristupljeno 21.10.2020.];14(1-2):24-32. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5
IEEE
I. Dorić, K. Lisak Jakopović, I. Barukčić i R. Božanić, "Utjecaj mlijeka na zdravlje čovjeka", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.14, br. 1-2, str. 24-32, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.5

Sažetak
Kravlje mlijeko je nutritivno bogata namirnica koja je u ljudskoj prehrani prisutna nekoliko tisuća godina. U zadnjih se nekoliko godina
pojavilo pitanje o opravdanosti mlijeka kao sastavnog dijela pravilne prehrane čovjeka te potencijalnim štetnim učincima mlijeka na ljudsko
zdravlje. Mlijeko je jeftin i lako dostupan izvor važnih nutrijenata i svakodnevno je zastupljeno u ljudskoj prehrani te mu mnoge nacionalne
prehrambene smjernice pridaju veliku važnost. Zato je važno poznavati njegov sastav te potencijalan pozitivan ili negativan utjecaj na ljudsko
zdravlje, kako djece tako i odraslih. Stoga je glavni cilj ovoga rada bio dati pregled najnovijih istraživanja o utjecaju mlijeka na rast djece,
pretilost, rizik od osteoporoze i kroničnih bolesti, laktoza intolerancija te alergija na proteine mlijeka.

Ključne riječi
kravlje mlijeko; kalcij; kronične bolesti; osteoporoza; pretilost

Hrčak ID: 224620

URI
https://hrcak.srce.hr/224620

Posjeta: 1.358 *