hrcak mascot   Srce   HID

Review article
https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4

Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina

Maja Kiš   ORCID icon orcid.org/0000-0002-4070-362X ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Kmetič ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Teuta Murati ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin   ORCID icon orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska

Fulltext: croatian, pdf (331 KB) pages 33-38 downloads: 94* cite
APA 6th Edition
Kiš, M., Vulić, A., Kmetič, I., Lešić, T., Murati, T. & Pleadin, J. (2019). Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14 (1-2), 33-38. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4
MLA 8th Edition
Kiš, Maja, et al. "Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol. 14, no. 1-2, 2019, pp. 33-38. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4. Accessed 27 Sep. 2020.
Chicago 17th Edition
Kiš, Maja, Ana Vulić, Ivana Kmetič, Tina Lešić, Teuta Murati and Jelka Pleadin. "Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina." Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam 14, no. 1-2 (2019): 33-38. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4
Harvard
Kiš, M., et al. (2019). 'Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina', Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, 14(1-2), pp. 33-38. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4
Vancouver
Kiš M, Vulić A, Kmetič I, Lešić T, Murati T, Pleadin J. Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina. Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam [Internet]. 2019 [cited 2020 September 27];14(1-2):33-38. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4
IEEE
M. Kiš, A. Vulić, I. Kmetič, T. Lešić, T. Murati and J. Pleadin, "Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina", Hrvatski časopis za prehrambenu tehnologiju, biotehnologiju i nutricionizam, vol.14, no. 1-2, pp. 33-38, 2019. [Online]. https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4

Abstracts
Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje.
Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P.
camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz,
kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.

Keywords
ciklopiazonična kiselina; toksičnost; pojavnost; hrana; hrana za životinje

Hrčak ID: 224621

URI
https://hrcak.srce.hr/224621

Visits: 205 *