Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.31895/hcptbn.14.1-2.4

Ciklopiazonična kiselina: toksičnost i pojavnost nedovoljno istraženog mikotoksina

Maja Kiš orcid id orcid.org/0000-0002-4070-362X ; Hrvatski veterinarski institut, Veterinarski zavod Križevci, Križevci, Hrvatska
Ana Vulić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Ivana Kmetič ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatska
Tina Lešić ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska
Teuta Murati ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zagreb, Hrvatska
Jelka Pleadin orcid id orcid.org/0000-0002-0768-0462 ; Hrvatski veterinarski institut, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 331 Kb

str. 33-38

preuzimanja: 472

citiraj


Sažetak

Mikotoksini su proizvodi sekundarnog metabolizma toksikogenih plijesni koji predstavljaju vrlo česte onečišćivače hrane i hrane za životinje.
Ciklopiazonična kiselina (CPA) je indol-tetraminska kiselina koju sintetiziraju različite plijesni iz rodova Penicillium (P. griseofulvum, P.
camemberti, P. commune, P. dipodomyicola) i Aspergillus (A. flavus, A. oryzae, A. tamarii). CPA je prirodni kontaminant hrane biljnog (kukuruz,
kikiriki, riža) i animalnog podrijetla, uključujući mlijeko, sir i suhomesnate proizvode. Česta zajednička pojavnost CPA i aflatoksina u hrani i hrani za životinje upućuje na moguće sinergističko djelovanje. Iako toksični učinci CPA nisu detaljno proučeni, kod pojedinih životinjskih vrsta dokazano je tremorgeno, neurokemijsko i imunosupresivno djelovanje. S obzirom da je CPA slabo istražen mikotoksin, nužna su daljnja istraživanja njegove toksičnosti, pojavnosti te sinergističkog učinka više različitih mikotoksina koji se mogu nalaziti u istoj namirnici.

Ključne riječi

ciklopiazonična kiselina; toksičnost; pojavnost; hrana; hrana za životinje

Hrčak ID:

224621

URI

https://hrcak.srce.hr/224621

Datum izdavanja:

3.9.2019.

Posjeta: 1.025 *